Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Разходка сред историята на Мадара

автор: Павлина , 27.02.2012
Разходка сред историята на Мадара, Снимка
Разходка сред историята на Мадара, Снимка 1Разходка сред историята на Мадара, Снимка 2

   Виртуалната ни разходка днес ще ни отведе  на около 17 км. от град  Шумен, където  се намира историческото село Мадара, изградено на мястото на древна крепост, известно с археологическия резерват и световно известния скален релеф Мадарския конник. Мадара е историко-археологичен резерват с богата история, заема голяма по площ територия, през 2006 е обявен за защитена територия.

   Централната част на резервата се намира близо до две пещери, Голямата-висок около 30 метра скален навес и Малката пещера. Двете природни забележителности  са били средство за подслон за най-древното население на Балканите. Със своят  впечатляващ вид и загадъчност, с бликащата отвсякъде планинска вода извираща направо от скалите, се превръщат в най-големия култов комплекс и стават притегателен център за наши и чужди  туристи. Първите научни изследвания за Мадара се появяват през 19 век. Много учени концентрират знанията си за изследване и обяснение на Мадарският  релеф. Проучванията довеждат до формирането на няколко научни тези чий образ е изобразен на релефа. Първата е, че каменното  изображение е на хан Крум, според друга версия се свързва с хан Омуртаг, а според трета се смята, че изобразява тогавашния бог на българите.

   През 2003 екип на доц. Неделчо Неделчев и Георги Атанасов проучва оброчни плочки с образа на тракийския конник, с цел  доц. Н. Неделчев да се обоснове каква е връзката на Мадарския релеф със запазената традиция да се почита конникът. Скалният релеф е най-ценния паметник в комплекса, той е част от списъка на Юнеско за световното наследство от 1979г., барелефа е с височина 2.6 м. и широчина 3 м., изобразява конник в естествена големина с връхна дреха и копие в дясната ръка насочено към поваления в краката на коня лъв, до тях е вярното му ловно куче, различава се надпис на гръцки език. Релефът известен като Мадарския конник е единствен по рода си съхранен от ранното Средновековие. В местния музей се съхранява слънчев часовник с лика на Орфей, което потвърждава сведенията за съществуване на орфически култ. В средата на 20 век са направени разкопки и археолозите са попаднали на сравнително голяма по площ римска вила, намираща се в близост до сегашната железопътна гара. Запазени са няколко великолепни раннохристиянски обекта с голямо национално и историческо значение. Интригуващи със своето величие и неповторимост архитектурни паметници, привличащи  вниманието на много туристи са българските култови комплекси, простиращи се чак до град Каспичан.

   Голямата пещера е древно тракийско светилище, показват го намерените оброчни плочки на Богинята-майка, Трите нимфи, Асклепий, отличава се мраморен фрагмент със зодиакални знаци, което показва наличието на гадател в скалния храм. Близо до Голямата пещера в подножието на скалата се намира манастирски параклис на светица, чието име не е достигнало до нас, по-време на земетресение параклиса е разрушен, затрупан е и входа на таен тунел до скалното плато където е била крепостта разрушена при турското нашествие. Наблизо е и манастира от раннохристиянската епоха носещ следи от богатство и разкош, скалния манастир е с десет килии разположени в скална височина, служили за жилища на монаси приз 14-15 век. На три километра от известния скален релеф, в местността „Кирека” е разположена ранно-християнска гробница, уникалното гробно съоръжение носи белезите от 4-5 век на трако-римските некрополи, изцяло вкопани в скалите, издълбани са каменни урни, входа е украсен с еднометров кръст, масивната порта сочи, че е използвана дълго време. Според някои учени това е гробницата на цар Борис обитавал близкият манастир, предполага се, че наблизо са били летните резиденции на българските ханове, запазени са опожарени останки на някои християнски постройки. Най-вероятно тук е прабългарския култов център- митичната Мундрага. През 2008г. след ремонт е отворен за посещения археологическия музей в Мадара, съхраняващ неолитни оръдия на труда и старинни накити и други ценни реликви. Резервата е  част от Стоте национални туристически обекта на България. 

  Когато имате възможност за разходки сред родината, не пропускайте възможността да посетите това прекрасно място запазило късче от нашата красива, богата история.

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (5542)    Гласували (1)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

     

Забележителности в България

В близост довиж на карта

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол117 хотели
Балчик100 хотели
Бургас228 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна308 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен230 хотели
Кранево77 хотели
Лозенец161 хотели
Несебър243 хотели
Обзор113 хотели
Поморие450 хотели
Приморско391 хотели
Равда200 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг514 хотели
Созопол523 хотели
Царево214 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане