Rooms.bg  > Екскурзии  > Турция

Кападокия- земя на феномени и скални чудеса


499лв.
Продолжительност: 5 Дней
Транспорт: Автобус

Сообщать, что вы видели объявления в Rooms.bg

+359895 / 506363

Кападокия. Разположена в сърцето на Мала Азия, тази земя е като че ли извадена от сънищата и фантастичните приказки. Вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

1 ден :Отпътуване от Бургас в 5.00 ч. по маршрут Истанбул - Анкара . Пристигане привечер в Анкара . Вечеря и нощувка.

2 ден :Закуска. Туристическа обиколка на Анкара - Цитаделата – символ на града , римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк , “Аниткабир” – Мавзолеят на Ататюрк , Старата сграда на Парламента на Република Турция , музея на Анатолийските цивилизации. Отпътуване за Кападокия . По пътя кратка почивка и възможност за снимки на второто по големина в езеро в Турция Тузгьол – един от най-солените водни басейни в света. Разглеждане на едно от феноменалните подземни селища на Кападокия: Деринкую или Каймакли – градове, датиращи от времето на хетите, разположени на огромна площ , стигащи понякога до 20 етажа надолу в земните ядра . Те са имали всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения . Кападокийските скални обители и подземни градове приютявали много християни и мъченици за вярата . Според някои историци в тях живеели до 80 хиляди жители. Вечеря и нощувка в Кападокия.

3 ден :Закуска. Разглеждане на забележителностите на Кападокия - един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Това е област, в която природата е изваяла стотици каменни долини, наподобяващи прочутите каньони в Америка; причудливи земни форми образувани преди 10 хиляди години след едновременното избухване на два вулкана /Ерчийсе и Хасандаа/. Фантастични конусовидни кули, служещи от векове за жилища на местните обитатели – издълбани в скалните образувания от мека туфа, те приличат на пещери, но с цяла система от вентилационни шахти, прозорци, врати. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики. В древността Кападокия е била значима държава, населена от много народи. Разглеждане на туристически обекти , разположени в триъгълника – Невшехир, Аванос и Ургюп: открития музей Гьореме - най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи ; скалната крепост Ючхисар; Долината на гълъбите / някога тук са живели гълъби в скалите , обучавани за разнасят писма – основен начин на комуникация в древността /. Разходка в една от най-красивите долини в региона - Зелве със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите . Долината Зелве е разположена в района Пашабаа , нарича се още Долината на Приказните комини. Известна е и като Долината на монасите заради килиите, открити във варовиковите кули. Необикновената форма на каменните образувания прави долината странна и изключително интересна. Романтична разходка из градчето Аванос , древната Ванеса , живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак / Червената река / -посещение на центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина. Вечеря.Посещение на представление на танцуващите дервиши . Нощувка в Кападокия.

4 ден :Закуска. Отпътуване за Бурса . Пешеходна обиколка на гр.Коня – града на танцуващите дервиши и мистичната ислямска секта суфии - посещение на мавзолея на Мевляна Джелаледдин Руми - един от най-почитаните суфи - поети в света, основателят на митичния Орден на дервишите. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за година , посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света . Почивка в Акшехир с посещение на гроба на легендарният герой Настрадин Ходжа плочата, означаваща центъра на света / според легендата/ и Кютахя - столицата на порцелана в Турция. Вечеря . Нощувка в Бурса .

5 ден: Закуска. Разходка из Бурса – първата столица на Османската империя, градът с множество термални извори , разположен на пътя на коприната , в подножието на планината Улудаг, където се намира най-известният зимен спортен център в Турция. Пешеходна обиколка на Бурса с посещение на гробниците на основателите на Осм.държава Осман и Орхан,” Улу джамия”- най-голямата в Турция , ” Коза хан ” с магазините за коприни, джамията „ Мурадие ” и Зеленото тюрбе , Павилиона на Ататюрк, парка на културата и др. Освен на преселниците и на чинарите, Бурса е и град на милиардерите – тук е роден най-богатият човек в Турция, Вейби Коч, който в списъка на световните богаташи е на 45 място. Около обяд отпътуване с ферибот за Истанбул . Посещение на най-новия МОЛ „ Форум Истанбул ” с възможност за покупки и разглеждане на Аквариума Тюркуазо . Отпътуване за България с кратка почивка в Лозенград . Пристигане в Бургас късно вечерта.

Сроки и цены

05.09.2012 , цена 499 лева.

Допольнительная информация

Цената включва:

• Транспорт с луксозен автобус

• Безплатни топли напитки в автобуса

• Фериботни , пътни и гранични такси

• 4 нощувки със закуски и вечери в хотели 4* / 1 в Анкара ; 2 в Кападокия ; 1 в Бурса /

• Туристическа програма в Анкара , Кападокия , Коня , Бурса

• Екскурзоводско обслужване по целия маршрут

• Медицинска застраховка

• Водач от туристическата агенция

Цената не включва:

• Входни такси за изброените по програмата обекти около – 25 евро

• Представление на танцуващи дервиши – 20 евро

• Летене с балон - 130 евро

• Доплащане за единична стая – 120 л

Необходими документи : Валиден задграничен паспорт

Закройте карта
зареждане