Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Бутан - Земен рай

автор: rooms.bg bg, 07.12.2015
Бутан - Земен рай, Снимка
Бутан - Земен рай, Снимка 1Бутан - Земен рай, Снимка 2Бутан - Земен рай, Снимка 3Бутан - Земен рай, Снимка 4

  Бутан – Кралството на Гръмотевичния дракон, Земен рай, запазил екологичността си и будистката култура. Много хора дори не са и чували за това място. Ако и вие се причислявате към тях, прочетете тази статия и ще намерите поне няколкото причини да посетите Бутан.  Бутан е страна, голяма колкото Швейцария. Това малко познато райско кътче се намира между Китай и Индия. След дълги векове под властта на своя крал, днес той е конституционна монархия. Можете ли да си представите, че до 1960 година в кралство Бутан няма пътища, автомобили, телефони, а дори и електричество. Звучи невероятно нали? Страната е била изолирана от останалия свят. Пътуването до Бутан е като пътуване във времето – преживяване под мъгливи планински хребети и издигнати храмове, където силата на земното притегляне е непозната. Пищно изрисуваната архитектура и цветните дрехи, носени от населението са толкова колоритни, колкото културата им.

  На 8 място от 20 в класацията за най-щастливите държави се нарежда Бутан. Благодарение на управленските си принципи на азиантската страна, тя изпреварва гиганти като Япония, Люксембург и Сащ. Представяте ли си, че само на основата на четири принципа за общо национално благоденствие, кралят на Бутан успява да балансира бедността, въпреки че е засегнала не малка част от населението. Питате се кои са принипите ли ? Веднага ще Ви отговоря! Първият от тях е опазване на околната среда, след него мъдро управление, природосъобразно развитие и съхранена автентична култура.

  Ще Ви споделя и друг интересен факт, които ще Ви удиви – 75% е залесената територия на страната, като от тях защитените територии са над четвърт. Замисляли ли сте се колко са държавите, похвалили се с такива стойности.

Мислите, че за да опознаете историята на някоя чужда държава трябва да посетите известен музей? В Бутан това не е необходимо. Комбинацията между култура от Средните векове и съвременно мислене ще ви накарат да преживеете едно екзотично преживяване. Бутан е необикновено място! Това е място, където покупката и продажбата на цигари е престъпление, червен е оризът, а основно ястие за лютите чишки. Можете ли да повярвате? Тези факти свидетелстват, че Бутан е един нов и различен за нас свят. Свещенността на страната се вижда и по това, че мъжете отивайки на работа са облечени с дълги роби, защитни сумволи са изрисувани на фасадите на домовете, а по-важно от Брутния вътрешен продукт е Общото национално благоденствие.  Ако посетите тази страна на изненадите, ще откриете, че само там може монаси да превеждат на компютър старинни текстове, или че благородници, облечени в традиционни одежди воят разговори по мобилните си телефони. Различен е дори и туризмът в Бутан! Всъщност това е една от скъпите дестинаций – на ден човек трябва да отдели поне 200$, но тази сума включва всички разходи, които са възможни.  Хималайското царство е често наименование на Бутан, заради традиционната тибетска култура и будистките светлини в Bumthang Dzongkhag.  Бутан ще ви спечели и с изкусно изработени тъкани, омагьосваща флора и фауна на долината Phobjika и величествени маршрути за преход.

  Бутан е дестинация за авантюристи, където материалните придобивки не са измерител за качеството на живота. А ако сте привърженици на азиатските фестивали, ще се влюбите в тези на Бутан. Те са завладяващи културни представления, изпълнявани от маскирани танцьори с колоритни костюми . По време на фестивалие хората се пречистват от греховете си и получават благословия.

  Ако имате възможност и сте любители на малко познати туристически места, задължително посетете Бутан!

 

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде интересна и на тях...

 

 

Благодаря ти за отделеното време :)

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (4220)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

     

Забележителности в България

В близост довиж на карта

Дестинации в България

Албена59 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик95 хотели
Бургас232 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна318 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен228 хотели
Кранево71 хотели
Лозенец156 хотели
Несебър248 хотели
Обзор114 хотели
Поморие462 хотели
Приморско385 хотели
Равда191 хотели
Сарафово64 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг521 хотели
Созопол529 хотели
Царево210 хотели
Черноморец204 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане