Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Бутан - Земен рай

автор: rooms.bg bg, 07.12.2015
Бутан - Земен рай, Снимка
Бутан - Земен рай, Снимка 1Бутан - Земен рай, Снимка 2Бутан - Земен рай, Снимка 3Бутан - Земен рай, Снимка 4

  Бутан – Кралството на Гръмотевичния дракон, Земен рай, запазил екологичността си и будистката култура. Много хора дори не са и чували за това място. Ако и вие се причислявате към тях, прочетете тази статия и ще намерите поне няколкото причини да посетите Бутан.  Бутан е страна, голяма колкото Швейцария. Това малко познато райско кътче се намира между Китай и Индия. След дълги векове под властта на своя крал, днес той е конституционна монархия. Можете ли да си представите, че до 1960 година в кралство Бутан няма пътища, автомобили, телефони, а дори и електричество. Звучи невероятно нали? Страната е била изолирана от останалия свят. Пътуването до Бутан е като пътуване във времето – преживяване под мъгливи планински хребети и издигнати храмове, където силата на земното притегляне е непозната. Пищно изрисуваната архитектура и цветните дрехи, носени от населението са толкова колоритни, колкото културата им.

  На 8 място от 20 в класацията за най-щастливите държави се нарежда Бутан. Благодарение на управленските си принципи на азиантската страна, тя изпреварва гиганти като Япония, Люксембург и Сащ. Представяте ли си, че само на основата на четири принципа за общо национално благоденствие, кралят на Бутан успява да балансира бедността, въпреки че е засегнала не малка част от населението. Питате се кои са принипите ли ? Веднага ще Ви отговоря! Първият от тях е опазване на околната среда, след него мъдро управление, природосъобразно развитие и съхранена автентична култура.

  Ще Ви споделя и друг интересен факт, които ще Ви удиви – 75% е залесената територия на страната, като от тях защитените територии са над четвърт. Замисляли ли сте се колко са държавите, похвалили се с такива стойности.

Мислите, че за да опознаете историята на някоя чужда държава трябва да посетите известен музей? В Бутан това не е необходимо. Комбинацията между култура от Средните векове и съвременно мислене ще ви накарат да преживеете едно екзотично преживяване. Бутан е необикновено място! Това е място, където покупката и продажбата на цигари е престъпление, червен е оризът, а основно ястие за лютите чишки. Можете ли да повярвате? Тези факти свидетелстват, че Бутан е един нов и различен за нас свят. Свещенността на страната се вижда и по това, че мъжете отивайки на работа са облечени с дълги роби, защитни сумволи са изрисувани на фасадите на домовете, а по-важно от Брутния вътрешен продукт е Общото национално благоденствие.  Ако посетите тази страна на изненадите, ще откриете, че само там може монаси да превеждат на компютър старинни текстове, или че благородници, облечени в традиционни одежди воят разговори по мобилните си телефони. Различен е дори и туризмът в Бутан! Всъщност това е една от скъпите дестинаций – на ден човек трябва да отдели поне 200$, но тази сума включва всички разходи, които са възможни.  Хималайското царство е често наименование на Бутан, заради традиционната тибетска култура и будистките светлини в Bumthang Dzongkhag.  Бутан ще ви спечели и с изкусно изработени тъкани, омагьосваща флора и фауна на долината Phobjika и величествени маршрути за преход.

  Бутан е дестинация за авантюристи, където материалните придобивки не са измерител за качеството на живота. А ако сте привърженици на азиатските фестивали, ще се влюбите в тези на Бутан. Те са завладяващи културни представления, изпълнявани от маскирани танцьори с колоритни костюми . По време на фестивалие хората се пречистват от греховете си и получават благословия.

  Ако имате възможност и сте любители на малко познати туристически места, задължително посетете Бутан!

 

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде интересна и на тях...

 

 

Благодаря ти за отделеното време :)

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (4778)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

     

Забележителности в България

В близост довиж на карта

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол115 хотели
Балчик97 хотели
Бургас225 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика19 хотели
Каварна43 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец164 хотели
Несебър242 хотели
Обзор114 хотели
Поморие452 хотели
Приморско393 хотели
Равда201 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец80 хотели
Слънчев Бряг513 хотели
Созопол525 хотели
Царево215 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане