Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Бутан - Земен рай

автор: rooms.bg bg, 07.12.2015
Бутан - Земен рай, Снимка
Бутан - Земен рай, Снимка 1Бутан - Земен рай, Снимка 2Бутан - Земен рай, Снимка 3Бутан - Земен рай, Снимка 4

  Бутан – Кралството на Гръмотевичния дракон, Земен рай, запазил екологичността си и будистката култура. Много хора дори не са и чували за това място. Ако и вие се причислявате към тях, прочетете тази статия и ще намерите поне няколкото причини да посетите Бутан.  Бутан е страна, голяма колкото Швейцария. Това малко познато райско кътче се намира между Китай и Индия. След дълги векове под властта на своя крал, днес той е конституционна монархия. Можете ли да си представите, че до 1960 година в кралство Бутан няма пътища, автомобили, телефони, а дори и електричество. Звучи невероятно нали? Страната е била изолирана от останалия свят. Пътуването до Бутан е като пътуване във времето – преживяване под мъгливи планински хребети и издигнати храмове, където силата на земното притегляне е непозната. Пищно изрисуваната архитектура и цветните дрехи, носени от населението са толкова колоритни, колкото културата им.

  На 8 място от 20 в класацията за най-щастливите държави се нарежда Бутан. Благодарение на управленските си принципи на азиантската страна, тя изпреварва гиганти като Япония, Люксембург и Сащ. Представяте ли си, че само на основата на четири принципа за общо национално благоденствие, кралят на Бутан успява да балансира бедността, въпреки че е засегнала не малка част от населението. Питате се кои са принипите ли ? Веднага ще Ви отговоря! Първият от тях е опазване на околната среда, след него мъдро управление, природосъобразно развитие и съхранена автентична култура.

  Ще Ви споделя и друг интересен факт, които ще Ви удиви – 75% е залесената територия на страната, като от тях защитените територии са над четвърт. Замисляли ли сте се колко са държавите, похвалили се с такива стойности.

Мислите, че за да опознаете историята на някоя чужда държава трябва да посетите известен музей? В Бутан това не е необходимо. Комбинацията между култура от Средните векове и съвременно мислене ще ви накарат да преживеете едно екзотично преживяване. Бутан е необикновено място! Това е място, където покупката и продажбата на цигари е престъпление, червен е оризът, а основно ястие за лютите чишки. Можете ли да повярвате? Тези факти свидетелстват, че Бутан е един нов и различен за нас свят. Свещенността на страната се вижда и по това, че мъжете отивайки на работа са облечени с дълги роби, защитни сумволи са изрисувани на фасадите на домовете, а по-важно от Брутния вътрешен продукт е Общото национално благоденствие.  Ако посетите тази страна на изненадите, ще откриете, че само там може монаси да превеждат на компютър старинни текстове, или че благородници, облечени в традиционни одежди воят разговори по мобилните си телефони. Различен е дори и туризмът в Бутан! Всъщност това е една от скъпите дестинаций – на ден човек трябва да отдели поне 200$, но тази сума включва всички разходи, които са възможни.  Хималайското царство е често наименование на Бутан, заради традиционната тибетска култура и будистките светлини в Bumthang Dzongkhag.  Бутан ще ви спечели и с изкусно изработени тъкани, омагьосваща флора и фауна на долината Phobjika и величествени маршрути за преход.

  Бутан е дестинация за авантюристи, където материалните придобивки не са измерител за качеството на живота. А ако сте привърженици на азиатските фестивали, ще се влюбите в тези на Бутан. Те са завладяващи културни представления, изпълнявани от маскирани танцьори с колоритни костюми . По време на фестивалие хората се пречистват от греховете си и получават благословия.

  Ако имате възможност и сте любители на малко познати туристически места, задължително посетете Бутан!

 

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде интересна и на тях...

 

 

Благодаря ти за отделеното време :)

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (975)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more

Забележителности в България

В близост довиж на карта
затвори картата
зареждане