Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Египетските пирамиди

автор: М. Иванова, 14.09.2012
Египетските пирамиди, Снимка
Египетските пирамиди, Снимка 1

  Египетските пирамиди са архитектурни структури от древността с форма на пирамида, изградени в Египет. Повечето от тях са оформени като гробници на фараони и съпругите им по време на Средното царство и Старото царство. Към 2008 г са открити 138 пирамиди. Най-старата е пирамидата на Джосер, която е изградена в Третата династия. Пирамидата и комплекса около нея са плод на труда на архитекта Имхотепи и са най-старите монументи от облицован камък. Най-известни са некропола в Гиза, в околностите на Кайро. Сред тях са и най-големите сгради, издигнати някога, като най-голямата е Хеопсовата пирамида, разположена в Гиза.

  След 2600 г. преди новата ера в Египет са построени доста пирамиди. Хиляди роби са взели  участие в строителството им. Все още учените не знаят причината, заради която гробниците имат форма на пирамида. Големите им размери, както и съотношението между елементите  говорят, че те са съобразявани с астрономическите и математическите познания на египтяните. Египетските пирамиди са свидетелство за признателността им към боговете, но и чрез тях египетските фараони са оставяли траен знак в историята за своето могъщество и съществуване. Най-известните пирамиди на Хеопс, Микреин и Хефрен не са разположени в една права линия. Пирамидите са разположени на западния бряг на река Нил, в известния Мемфиски некропол. Египтяните са вярвали, че точно там е земята на смъртта, тъй като на запад Слънцето залязва. А домовете им са издига ли на другия източен бряг на Нил. Най-голямата – Хеопсовата пирамида, която е висока 147 м, със стени всяка по 230.4 м. е почти напълно запазена. Върхът и мраморната облицовка й липсват. Варовикът е разграбен, за да бъде построен Кайро. От трите пирамиди все още частично спасена мраморна облицовка има тази на Хефрен. Пирамидите са изградени от огромни каменни блокове, които тежат около 2 тона. Предполага се, че е строена близо 20 години и едва през 2580 г. е приключил строежа.

Ацтеките, древните египтяни и маите са 3 различни цивилизации, имащи едно общо нещо – това са пирамидите. Египтяните са тези, поставящи стандарт за класическия дизайн на самите пирамиди. Пирамидите на маите и ацтеките за разлика от тези в Египет са със стълби и притежават равнинен връх.  Най-вероятно египтяните са избрали такава форма на своите гробници, заради соларната си религия. Предполага се, че тази форма на пирамидите е символ на слънчевите лъчи. Векове хората не спирали да умуват как са построени тези невероятни пирамиди. Някои считали, че са дело на извънземни, а други, че е използвана строителна техника, за която не е достигнала до нас информация. Но според изчисления на известни учени за построяването на пирамидата на Хеопс са били нужни близо 20-30000 работника за 23 годишен период.

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (7517)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

     

Забележителности в България

В близост довиж на карта

Дестинации в България

Албена56 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик96 хотели
Бургас229 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна310 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец165 хотели
Несебър247 хотели
Обзор114 хотели
Поморие458 хотели
Приморско393 хотели
Равда199 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас181 хотели
Синеморец82 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол528 хотели
Царево218 хотели
Черноморец204 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане