Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Египетските пирамиди

автор: М. Иванова, 14.09.2012
Египетските пирамиди, Снимка
Египетските пирамиди, Снимка 1

  Египетските пирамиди са архитектурни структури от древността с форма на пирамида, изградени в Египет. Повечето от тях са оформени като гробници на фараони и съпругите им по време на Средното царство и Старото царство. Към 2008 г са открити 138 пирамиди. Най-старата е пирамидата на Джосер, която е изградена в Третата династия. Пирамидата и комплекса около нея са плод на труда на архитекта Имхотепи и са най-старите монументи от облицован камък. Най-известни са некропола в Гиза, в околностите на Кайро. Сред тях са и най-големите сгради, издигнати някога, като най-голямата е Хеопсовата пирамида, разположена в Гиза.

  След 2600 г. преди новата ера в Египет са построени доста пирамиди. Хиляди роби са взели  участие в строителството им. Все още учените не знаят причината, заради която гробниците имат форма на пирамида. Големите им размери, както и съотношението между елементите  говорят, че те са съобразявани с астрономическите и математическите познания на египтяните. Египетските пирамиди са свидетелство за признателността им към боговете, но и чрез тях египетските фараони са оставяли траен знак в историята за своето могъщество и съществуване. Най-известните пирамиди на Хеопс, Микреин и Хефрен не са разположени в една права линия. Пирамидите са разположени на западния бряг на река Нил, в известния Мемфиски некропол. Египтяните са вярвали, че точно там е земята на смъртта, тъй като на запад Слънцето залязва. А домовете им са издига ли на другия източен бряг на Нил. Най-голямата – Хеопсовата пирамида, която е висока 147 м, със стени всяка по 230.4 м. е почти напълно запазена. Върхът и мраморната облицовка й липсват. Варовикът е разграбен, за да бъде построен Кайро. От трите пирамиди все още частично спасена мраморна облицовка има тази на Хефрен. Пирамидите са изградени от огромни каменни блокове, които тежат около 2 тона. Предполага се, че е строена близо 20 години и едва през 2580 г. е приключил строежа.

Ацтеките, древните египтяни и маите са 3 различни цивилизации, имащи едно общо нещо – това са пирамидите. Египтяните са тези, поставящи стандарт за класическия дизайн на самите пирамиди. Пирамидите на маите и ацтеките за разлика от тези в Египет са със стълби и притежават равнинен връх.  Най-вероятно египтяните са избрали такава форма на своите гробници, заради соларната си религия. Предполага се, че тази форма на пирамидите е символ на слънчевите лъчи. Векове хората не спирали да умуват как са построени тези невероятни пирамиди. Някои считали, че са дело на извънземни, а други, че е използвана строителна техника, за която не е достигнала до нас информация. Но според изчисления на известни учени за построяването на пирамидата на Хеопс са били нужни близо 20-30000 работника за 23 годишен период.

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (4203)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  

Забележителности в България

В близост довиж на карта
затвори картата
зареждане