Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Колизеум - символа на древен Рим

автор: М. Иванова, 30.10.2012
Колизеум - символа на древен Рим, Снимка
Колизеум - символа на древен Рим, Снимка 1

     Колизей е най-великолепният амфитеатър, започнат е от Веспасиан в Древен Рим през 70-72 г. и довършен през от Тит през 80 г. Някои промени са извършени по времето на Домициан през 81-96 г. Колизеят е бил арена за гладиаторски борби, с възможност да побере петдесет хиляди зрители, както и за др. зрелища – имитации на битки по море, лов на животни, възстановки на битки с митологични сюжети, екзекуции. В Ранното Средновековие Колизят вече не се използва за представления. По-късно се използва за други нужди  жилища, укрепление, място за религиозен орден, християнски храм и кариера. Днес е частично разрушен от извличане на блокове от камък и от земетресения, но остава да бъде един от символите на великата Римска империя и инженерните й постижения. Колизеят е една от най- посещаваните забележителности на Рим и се свързва с Римокатолическата църква. Всяка година папата на Разпети петък води т.нар. факелно шествие, което започва в района на Колизея.

Колизеят се издига, в близост до двореца на Нерон, построен след опожаряването на древен Рим през 64 г. Към 8 век е дадено името „Колосео”, заради намиращия се в близост Неронов колос. Сградите около  Колизеят от републиканския период са иззети и разрушени към края на 64 г., след като Нерон решава там да изгради своя резиденция с огромно количество вътрешни постройки и градини, с изкуствено езеро. Градът имал нужда от амфитеатър, защото единственият с каменна основа е изграден от Статилий Тавър в 29 преди новата ера и е бил доста малък. Император Калигула започва строежа на нов амфитеатър, но когато Клавдий става император спира строежа. Нерон отказва да „ползва” вече старото съоръжение на известния Статилий и предпочел свой собствен изграден амфитеатър. След смъртта на Нерон, император Веспасиан взема властта  и връща част от земите на римските граждани и започва изграждането на Колизея там, където е било изкуственото езеро на Нерон. Строежът продължава десет години. Колизеят се използва 4.5 века. През 404 г. е проведен последния гладиаторски бой, а през 523 г. последните сцени на лов. Постепенно публиката променя вкуса си, но главната причина за замирането в Колизея на игрите е финансова криза в империята, както и нашествията в Италия от варварски племена.

Говори се, че световноизвестни стадиони и съоръжения за развлечения са повлияни от конструктивните решения на Колизея. На няколко части са разделени местата за сядане. Подиумът или първата част е за римските сенатори. Изцяло от мрамор, ложата е за императора. Над подиума е частта за римските аристократи, не участващи в сената. Следващото трето ниво е разделено на 3 под части. За най-богатите граждани – най-ниската част, за най-бедните – най-високата част. Най-горе дървената трета част е била за жените от най-долен клас. Арената, предназначена за гладиаторски игри, представления и ловни сцени, представлява елипса – 76 м на 44 м и е изградена от дърво, върху което има жълт пясък от хълма Монте Марио. Колизеят има много коридори, извеждащи навън, разположени зад местата, определени засядане. В случайна опасност амфитеатърът е можел да се евакуира за пет минути и запълнен наново за петнадесет минути. 

 

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (13244)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

     
VIP OFERTA Na планина лятна

Забележителности в България

В близост довиж на карта

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол123 хотели
Балчик113 хотели
Бургас220 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна343 хотели
Велика20 хотели
Каварна45 хотели
Китен218 хотели
Кранево56 хотели
Лозенец150 хотели
Несебър265 хотели
Обзор111 хотели
Поморие510 хотели
Приморско389 хотели
Равда201 хотели
Сарафово66 хотели
Свети Влас193 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг546 хотели
Созопол522 хотели
Царево202 хотели
Черноморец208 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане