Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Колизеум - символа на древен Рим

автор: М. Иванова, 30.10.2012
Колизеум - символа на древен Рим, Снимка
Колизеум - символа на древен Рим, Снимка 1

     Колизей е най-великолепният амфитеатър, започнат е от Веспасиан в Древен Рим през 70-72 г. и довършен през от Тит през 80 г. Някои промени са извършени по времето на Домициан през 81-96 г. Колизеят е бил арена за гладиаторски борби, с възможност да побере петдесет хиляди зрители, както и за др. зрелища – имитации на битки по море, лов на животни, възстановки на битки с митологични сюжети, екзекуции. В Ранното Средновековие Колизят вече не се използва за представления. По-късно се използва за други нужди  жилища, укрепление, място за религиозен орден, християнски храм и кариера. Днес е частично разрушен от извличане на блокове от камък и от земетресения, но остава да бъде един от символите на великата Римска империя и инженерните й постижения. Колизеят е една от най- посещаваните забележителности на Рим и се свързва с Римокатолическата църква. Всяка година папата на Разпети петък води т.нар. факелно шествие, което започва в района на Колизея.

Колизеят се издига, в близост до двореца на Нерон, построен след опожаряването на древен Рим през 64 г. Към 8 век е дадено името „Колосео”, заради намиращия се в близост Неронов колос. Сградите около  Колизеят от републиканския период са иззети и разрушени към края на 64 г., след като Нерон решава там да изгради своя резиденция с огромно количество вътрешни постройки и градини, с изкуствено езеро. Градът имал нужда от амфитеатър, защото единственият с каменна основа е изграден от Статилий Тавър в 29 преди новата ера и е бил доста малък. Император Калигула започва строежа на нов амфитеатър, но когато Клавдий става император спира строежа. Нерон отказва да „ползва” вече старото съоръжение на известния Статилий и предпочел свой собствен изграден амфитеатър. След смъртта на Нерон, император Веспасиан взема властта  и връща част от земите на римските граждани и започва изграждането на Колизея там, където е било изкуственото езеро на Нерон. Строежът продължава десет години. Колизеят се използва 4.5 века. През 404 г. е проведен последния гладиаторски бой, а през 523 г. последните сцени на лов. Постепенно публиката променя вкуса си, но главната причина за замирането в Колизея на игрите е финансова криза в империята, както и нашествията в Италия от варварски племена.

Говори се, че световноизвестни стадиони и съоръжения за развлечения са повлияни от конструктивните решения на Колизея. На няколко части са разделени местата за сядане. Подиумът или първата част е за римските сенатори. Изцяло от мрамор, ложата е за императора. Над подиума е частта за римските аристократи, не участващи в сената. Следващото трето ниво е разделено на 3 под части. За най-богатите граждани – най-ниската част, за най-бедните – най-високата част. Най-горе дървената трета част е била за жените от най-долен клас. Арената, предназначена за гладиаторски игри, представления и ловни сцени, представлява елипса – 76 м на 44 м и е изградена от дърво, върху което има жълт пясък от хълма Монте Марио. Колизеят има много коридори, извеждащи навън, разположени зад местата, определени засядане. В случайна опасност амфитеатърът е можел да се евакуира за пет минути и запълнен наново за петнадесет минути. 

 

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (10509)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

     
Боженци 2

Забележителности в България

В близост довиж на карта

Дестинации в България

Албена75 хотели
Ахтопол133 хотели
Балчик127 хотели
Бургас232 хотели
Бяла, Варна58 хотели
Варна333 хотели
Велика20 хотели
Каварна60 хотели
Китен207 хотели
Кранево63 хотели
Лозенец152 хотели
Несебър281 хотели
Обзор110 хотели
Поморие495 хотели
Приморско394 хотели
Равда214 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас213 хотели
Синеморец71 хотели
Слънчев Бряг616 хотели
Созопол510 хотели
Царево198 хотели
Черноморец246 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане