Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Санторини – рай от слънце, море и още нещо..

автор: Теодора Пенева, 12.04.2016
Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка
Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 1Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 2Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 3Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 4

 В живота всеки човек стига до онзи момент в който си казва „Ще обиколя света. Ще видя всички красиви места, ще отида там, където никой не е ходил.”

Разбира се това е трудно достижимо, но не и невъзможно. Една от приказните дестинации, която е достъпна вече за всички е един уникален тайнствен остров -  Санторини. Място, където история и настояще се вплитат в едно.

Остров Санторини е запомнен с най – големия вулканичен взрив на планетата, но с времето се превръща в едно райско кътче за хората. Още с пристигането на острова заставаш пред огромната скална маса, образувана от лавата на вулканичните изригвания в миналото. Образуваните плажове стават любимо място за отдих.

Най – достъпния е черния плаж, където се разпростират едни уникални курорти като Периса, Камари, Периволос. Намира се в югоизточната част на Санторини. Ще се удивите на красота и спокойствието, което ще намерите там. Други уникални плажове на острова са белия и червения. Те се превръщат в атракция за посетителите, защото до тях се стига само по вода. Туристите могат да се разходят и да разгледат с организирани лодки от пристанище Акротири, което е разположено в южната част на тайнствения остров.

Един от най- забележителните курорти на Санторини е градчето Ия. Всеки посетител е останал без дъх, когато е станал свидетел на неописуемите залези на слънцето. Там забравяш за всеки тревожен миг и се осланяш на пленяващата гледка. Мястото, което задължително трябва да се посети е централният площад на „Ия” наричан още „Балкона на Ия”. Там  се открива великолепен пейзаж към 300 метровата катедрала. Подредените и малки улички на града ще ви изумят с различни кафенета, магазини, таверни, в които ще можете да опитате от традционното узо и козе сирене, маслини, характерни за Гърция. Архитектурните бели къщички, сини куполи са запазили своята красота през времето и всеки турист се запленява от всичко което го заобикаля.

Малък, но с богата история е остров Санторини. Туристите имат възможност да посетят различни забележителности като например един от най-впечатляващите манастири – Профитис Илия (Пропрок Илия). Манастирът е обитаван от няколко монаха, които се грижат за огромната събрана колекция от исторически предмети като икони. Самите монаси произвеждат вино, което всеки може да закупи. Манастирът е построен върху естествена скала и се намира на най високата точка на забележителния остров. Туристите могат да го посетят в определени часове.

Остров Санторини се превръща в една любима дестинация за много хора. Важни забележителности, които задължително трябва да се посетят са музеят на виното, морският музей на остров Ия, фолклорния музей в село Контохори.

Интересен факт за острова е, че никога не вали дъжд, независимо че засадени лозя от които се произвежда традиционното вино „Лава”. Не толкова известен факт е , че на острова има 36 растящи вида грозде от които се прави и чудно бяло вино.

Най-лесния начин да се стигне до острова е самолет или ферибот минавайки първо през Атина. Пътят с ферибот разбира се е доста по-дълъг, но ще имате възможност да станете свидетел на чудни места, да се изкачвате с въжен лифт или с магаре. За всеки приключенски дух ферибота е правилния избор.

Съчетани традиция и лукс, остров Санторини е място, което задължително трябва да се посети. Рай от слънце, море и още нещо ще откриете в това тайнствено кътче  на земята, където вече със съвремието нищо няма да ви липсва, но ще се телепортирате в една жива история на един уникален остров.

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (5330)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

     

Забележителности в България

В близост довиж на карта

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол117 хотели
Балчик100 хотели
Бургас228 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна309 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен228 хотели
Кранево77 хотели
Лозенец161 хотели
Несебър246 хотели
Обзор113 хотели
Поморие451 хотели
Приморско391 хотели
Равда200 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас180 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг514 хотели
Созопол523 хотели
Царево214 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане