Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Санторини – рай от слънце, море и още нещо..

автор: Теодора Пенева, 12.04.2016
Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка
Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 1Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 2Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 3Санторини – рай от слънце, море и още нещо.., Снимка 4

 В живота всеки човек стига до онзи момент в който си казва „Ще обиколя света. Ще видя всички красиви места, ще отида там, където никой не е ходил.”

Разбира се това е трудно достижимо, но не и невъзможно. Една от приказните дестинации, която е достъпна вече за всички е един уникален тайнствен остров -  Санторини. Място, където история и настояще се вплитат в едно.

Остров Санторини е запомнен с най – големия вулканичен взрив на планетата, но с времето се превръща в едно райско кътче за хората. Още с пристигането на острова заставаш пред огромната скална маса, образувана от лавата на вулканичните изригвания в миналото. Образуваните плажове стават любимо място за отдих.

Най – достъпния е черния плаж, където се разпростират едни уникални курорти като Периса, Камари, Периволос. Намира се в югоизточната част на Санторини. Ще се удивите на красота и спокойствието, което ще намерите там. Други уникални плажове на острова са белия и червения. Те се превръщат в атракция за посетителите, защото до тях се стига само по вода. Туристите могат да се разходят и да разгледат с организирани лодки от пристанище Акротири, което е разположено в южната част на тайнствения остров.

Един от най- забележителните курорти на Санторини е градчето Ия. Всеки посетител е останал без дъх, когато е станал свидетел на неописуемите залези на слънцето. Там забравяш за всеки тревожен миг и се осланяш на пленяващата гледка. Мястото, което задължително трябва да се посети е централният площад на „Ия” наричан още „Балкона на Ия”. Там  се открива великолепен пейзаж към 300 метровата катедрала. Подредените и малки улички на града ще ви изумят с различни кафенета, магазини, таверни, в които ще можете да опитате от традционното узо и козе сирене, маслини, характерни за Гърция. Архитектурните бели къщички, сини куполи са запазили своята красота през времето и всеки турист се запленява от всичко което го заобикаля.

Малък, но с богата история е остров Санторини. Туристите имат възможност да посетят различни забележителности като например един от най-впечатляващите манастири – Профитис Илия (Пропрок Илия). Манастирът е обитаван от няколко монаха, които се грижат за огромната събрана колекция от исторически предмети като икони. Самите монаси произвеждат вино, което всеки може да закупи. Манастирът е построен върху естествена скала и се намира на най високата точка на забележителния остров. Туристите могат да го посетят в определени часове.

Остров Санторини се превръща в една любима дестинация за много хора. Важни забележителности, които задължително трябва да се посетят са музеят на виното, морският музей на остров Ия, фолклорния музей в село Контохори.

Интересен факт за острова е, че никога не вали дъжд, независимо че засадени лозя от които се произвежда традиционното вино „Лава”. Не толкова известен факт е , че на острова има 36 растящи вида грозде от които се прави и чудно бяло вино.

Най-лесния начин да се стигне до острова е самолет или ферибот минавайки първо през Атина. Пътят с ферибот разбира се е доста по-дълъг, но ще имате възможност да станете свидетел на чудни места, да се изкачвате с въжен лифт или с магаре. За всеки приключенски дух ферибота е правилния избор.

Съчетани традиция и лукс, остров Санторини е място, което задължително трябва да се посети. Рай от слънце, море и още нещо ще откриете в това тайнствено кътче  на земята, където вече със съвремието нищо няма да ви липсва, но ще се телепортирате в една жива история на един уникален остров.

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (1910)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  

Забележителности в България

В близост довиж на карта
VIP OFERTA - Velingrad - Baner 2
затвори картата
зареждане