Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Традиции и обичаи при празнуването на Трифон Зарезан..

автор: ROOMS.bg ., 12.01.2017
Традиции и обичаи при празнуването на Трифон Зарезан.., Снимка
Традиции и обичаи при празнуването на Трифон Зарезан.., Снимка 1

 Трифон Зарезан е традиционен български празник, чиито корени произлизат от древността, когато земите ни са били обитавани от древни траки, а Богът на виното и лозята  Дионис е бил на почит. Празника на виното е в чест на Трифон – християнски свещеник, който е бил екзекутиран през 250 г. Легендата гласи, че всички лозови масиви били нападнати от насекоми в деня на наказанието и земеделските производители призовават Трифон за защита.

Традицията повелява в този ден да се подрязват лозите и през есента да се получава голяма реколта. От там идва и името на светеца в България – Зарезан. В днешно време на празника празнуват лозари, градинари, фермери, както и собственици на кръчми, механи, ресторанти.  Българските домакини на 14 февруари се събуждат при изгрев слънце. На тиган те приготвят пълнено пиле с ориз и наливат домашно вино в бъклица. В нова торбичка те слагат пилето, виното и домашно приготвен хляб, премятат торбичката през рамо и отиват на лозята. Тогава започва и празнуването.

След този празник пролетта идва и лозарите няма да могат да се съберат така с весела компания и да си починат. Това е и причината в българските села Трифон Зарезан да се празнува цели 3 дни, веселието е голямо. Мъжете се прекръстват на лозето, грабват косерите и всеки отрязва от три гравини по три пръчки. Прекръстват се и поливат с виното лозите. Това се нарича зарязване. Следва събиране на всички на едно място и избиране на  царя на лозята. Тогава започва общо празненство и угощение.

С венец от лозови пръчки се окичва главата на царя, а раменете му са с друг венец. Царят е теглен в колесаря от лозарите, на фона на гайдарски звуци, тъпан, гъдулки, след което се отправят към града или селото. От там спират пред всяка къща, където домакинята изнася в бял котел вино, първо дава на царя да пие, след това черпи цялата свита. Другата част от виното се плисва върху царя и се казва благослословия. С нови дрехи се преоблича царят, когато стигне до дома си, но остава окичен с венците и сяда на дългата трапеза, за да посрещне хората от цяло село.  За цар се избира по-заможен човек.

Другите два дни от празника са, за да се почитат за предпазване от вълци и се наричат трифунци. За да не се разтваря устата на вълка, жените не режат с ножици, не шият и не плетат. Приготвя се обреден хляб, раздава се на съседите, залъци от него се слага в кърмата на животните, за да може и те да са предпазени. 

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (1628)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   







  

Забележителности в България

В близост до



виж на карта

Дестинации в България

Албена68 хотели
Ахтопол137 хотели
Балчик138 хотели
Бургас237 хотели
Бяла, Варна58 хотели
Варна331 хотели
Велика20 хотели
Каварна62 хотели
Китен214 хотели
Кранево62 хотели
Лозенец149 хотели
Несебър285 хотели
Обзор109 хотели
Поморие499 хотели
Приморско413 хотели
Равда234 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас221 хотели
Синеморец74 хотели
Слънчев Бряг620 хотели
Созопол505 хотели
Царево203 хотели
Черноморец247 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане