Rooms.bg  > Статии, Пътеписи ...  > 

Традиции и обичаи при празнуването на Трифон Зарезан..

автор: ROOMS.bg ., 12.01.2017
Традиции и обичаи при празнуването на Трифон Зарезан.., Снимка
Традиции и обичаи при празнуването на Трифон Зарезан.., Снимка 1

 Трифон Зарезан е традиционен български празник, чиито корени произлизат от древността, когато земите ни са били обитавани от древни траки, а Богът на виното и лозята  Дионис е бил на почит. Празника на виното е в чест на Трифон – християнски свещеник, който е бил екзекутиран през 250 г. Легендата гласи, че всички лозови масиви били нападнати от насекоми в деня на наказанието и земеделските производители призовават Трифон за защита.

Традицията повелява в този ден да се подрязват лозите и през есента да се получава голяма реколта. От там идва и името на светеца в България – Зарезан. В днешно време на празника празнуват лозари, градинари, фермери, както и собственици на кръчми, механи, ресторанти.  Българските домакини на 14 февруари се събуждат при изгрев слънце. На тиган те приготвят пълнено пиле с ориз и наливат домашно вино в бъклица. В нова торбичка те слагат пилето, виното и домашно приготвен хляб, премятат торбичката през рамо и отиват на лозята. Тогава започва и празнуването.

След този празник пролетта идва и лозарите няма да могат да се съберат така с весела компания и да си починат. Това е и причината в българските села Трифон Зарезан да се празнува цели 3 дни, веселието е голямо. Мъжете се прекръстват на лозето, грабват косерите и всеки отрязва от три гравини по три пръчки. Прекръстват се и поливат с виното лозите. Това се нарича зарязване. Следва събиране на всички на едно място и избиране на  царя на лозята. Тогава започва общо празненство и угощение.

С венец от лозови пръчки се окичва главата на царя, а раменете му са с друг венец. Царят е теглен в колесаря от лозарите, на фона на гайдарски звуци, тъпан, гъдулки, след което се отправят към града или селото. От там спират пред всяка къща, където домакинята изнася в бял котел вино, първо дава на царя да пие, след това черпи цялата свита. Другата част от виното се плисва върху царя и се казва благослословия. С нови дрехи се преоблича царят, когато стигне до дома си, но остава окичен с венците и сяда на дългата трапеза, за да посрещне хората от цяло село.  За цар се избира по-заможен човек.

Другите два дни от празника са, за да се почитат за предпазване от вълци и се наричат трифунци. За да не се разтваря устата на вълка, жените не режат с ножици, не шият и не плетат. Приготвя се обреден хляб, раздава се на съседите, залъци от него се слага в кърмата на животните, за да може и те да са предпазени. 

Какво мислиш за статията? (0)

Прочетена (2398)    Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   







  
VIP OFERTA Na more

Забележителности в България

В близост до



виж на карта

Дестинации в България

Албена77 хотели
Ахтопол128 хотели
Балчик115 хотели
Бургас232 хотели
Бяла, Варна55 хотели
Варна322 хотели
Велика19 хотели
Каварна53 хотели
Китен208 хотели
Кранево58 хотели
Лозенец155 хотели
Несебър276 хотели
Обзор109 хотели
Поморие491 хотели
Приморско401 хотели
Равда212 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас201 хотели
Синеморец72 хотели
Слънчев Бряг586 хотели
Созопол518 хотели
Царево202 хотели
Черноморец232 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане