Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Археологичен –резерват „Калиакра”

автор: ROOMS.bg , на 2.3 km от Каварна.    
Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка
Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка 1Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка 2Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка 3

   Каварна е малък град в област Добрич , разположен е на брега на северното Черноморие, на юг от нос Калиакра. Покрай него минава малка рекичка и се влива в живописния залив обграден със стръмни варовикови скали, гледката е опияняваща особено вечер, ако сте излезли на романтична разходка по брега на морето, ще останете запленени от морския бриз, ярката лунна пътека, и шума на развълнуваното море. 

   Заради тази прелестна атмосфера чакаме с нетърпение лятото да се потопим в очарованието на райските кътчета по нашето Черноморие.  Не само природните дадености привличат многобройните туристи към морските курорти, но и историческо то и културно наследство съхранено за любителите на ценните, непреходни неща в живота ни. На 18 км. от гр. Каварна и на няколко километра от село Камен бряг  е разположен  Националния археологически резерват „Калиакра” , известен като „Яйлата”, името е турско и се превежда като високо пасище, простира се на обширна площ, около300 декара с надморско равнище 50-60 метра. Релефа е разнообразен, каменистите терени се сменят с дълбоки пропасти,  голямата височина  на терена дава възможност  да се наследим на невероятната гледка, която се открива от нея към необятния хоризонт, чак до морето. В недрата и са намерени много исторически забележителности доказващи ,че тук е кипял живот още преди новата ера. При археологически разкопки е открито съществуването на византийска крепост от която частично стоят четири кули, част от порта, откроява се  каменно стълбище. Интерес представляват намерените предмети от глина, бронз, мед, старинни монети, въз основа на археологичните материали се приема, че крепостта е строена 5- 6  век, съществувала е  до края на 6 век и е бала опожарена.  От античността до нас са достигнали и части от жертвени камъни, светилище, вкопани гробници. Намерени  са останки от други два  некропола  представляващи гробници, единият е образуван около вкопаното  в скалите светилище, а другият с по-големи гробници се отличава с изображение на бича глава, която е единствената открита  украса.Оскъдните  намерени предмети – бронзови и железни токи, глинени гърнета, чаши, монети, мъниста  и по–няколко скелета в един гроб показват, че това са били семейни гробници.  

   Съществуват и голям брой  пещери, предполага се, че са били обитавани от хора още от древни времена, в някои от тях се виждат знаци и рисунки, през средновековието са били обособени в манастирски комплекс. Освен ценните  исторически и архитектурни паметници  тук има уникална флора и фауна с редица редки биологични видове. През територията на резервата минава миграционният път на прелетните птици  Виа Понтиака, срещат се корморани , дъждосвирци, папуняци, малка и голяма дропла, в миналото тук са плували тюлени, но отдавна са изчезнали и записани в Червената книга. Голяма стойност имат и останките останали под водата в залива, изиграли съществена роля в корабоплаването. Местността  „Яйлата”  през 1989г. е обявена за археологически резерват. Предаващата се от поколения легенда разказва, че тук се укривал през последните си дни римския поет Овидий. 

 

 

Мнения и полезни съвети (2)

Гласували (0)    Оценка:

Tania kamenova, 13.03.2012

Prekrasno miasto! Vse o6te ne e razvaleno,kakto iujnoto 4ernomorie!

Katia Koeva, 13.05.2012

Mestoto e Strahotno svarzano s detstvoto mi no istoriata nee palna kade ostavat 40 devoiki okovani v verigi koito za da ne otidat v haremite na tyrcite skacat ot skalata imat i pametnik tam

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност
VIP OFERTA - Велинград - Baner 2

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол122 хотели
Балчик116 хотели
Бургас230 хотели
Бяла, Варна55 хотели
Варна355 хотели
Велика20 хотели
Каварна43 хотели
Китен223 хотели
Кранево55 хотели
Лозенец155 хотели
Несебър269 хотели
Обзор116 хотели
Поморие510 хотели
Приморско395 хотели
Равда201 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас203 хотели
Синеморец77 хотели
Слънчев Бряг551 хотели
Созопол525 хотели
Царево205 хотели
Черноморец211 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане