Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Археологичен –резерват „Калиакра”

автор: ROOMS.bg , на 2.3 km от Каварна.    
Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка
Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка 1Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка 2Археологичен –резерват „Калиакра”, Снимка 3

   Каварна е малък град в област Добрич , разположен е на брега на северното Черноморие, на юг от нос Калиакра. Покрай него минава малка рекичка и се влива в живописния залив обграден със стръмни варовикови скали, гледката е опияняваща особено вечер, ако сте излезли на романтична разходка по брега на морето, ще останете запленени от морския бриз, ярката лунна пътека, и шума на развълнуваното море. 

   Заради тази прелестна атмосфера чакаме с нетърпение лятото да се потопим в очарованието на райските кътчета по нашето Черноморие.  Не само природните дадености привличат многобройните туристи към морските курорти, но и историческо то и културно наследство съхранено за любителите на ценните, непреходни неща в живота ни. На 18 км. от гр. Каварна и на няколко километра от село Камен бряг  е разположен  Националния археологически резерват „Калиакра” , известен като „Яйлата”, името е турско и се превежда като високо пасище, простира се на обширна площ, около300 декара с надморско равнище 50-60 метра. Релефа е разнообразен, каменистите терени се сменят с дълбоки пропасти,  голямата височина  на терена дава възможност  да се наследим на невероятната гледка, която се открива от нея към необятния хоризонт, чак до морето. В недрата и са намерени много исторически забележителности доказващи ,че тук е кипял живот още преди новата ера. При археологически разкопки е открито съществуването на византийска крепост от която частично стоят четири кули, част от порта, откроява се  каменно стълбище. Интерес представляват намерените предмети от глина, бронз, мед, старинни монети, въз основа на археологичните материали се приема, че крепостта е строена 5- 6  век, съществувала е  до края на 6 век и е бала опожарена.  От античността до нас са достигнали и части от жертвени камъни, светилище, вкопани гробници. Намерени  са останки от други два  некропола  представляващи гробници, единият е образуван около вкопаното  в скалите светилище, а другият с по-големи гробници се отличава с изображение на бича глава, която е единствената открита  украса.Оскъдните  намерени предмети – бронзови и железни токи, глинени гърнета, чаши, монети, мъниста  и по–няколко скелета в един гроб показват, че това са били семейни гробници.  

   Съществуват и голям брой  пещери, предполага се, че са били обитавани от хора още от древни времена, в някои от тях се виждат знаци и рисунки, през средновековието са били обособени в манастирски комплекс. Освен ценните  исторически и архитектурни паметници  тук има уникална флора и фауна с редица редки биологични видове. През територията на резервата минава миграционният път на прелетните птици  Виа Понтиака, срещат се корморани , дъждосвирци, папуняци, малка и голяма дропла, в миналото тук са плували тюлени, но отдавна са изчезнали и записани в Червената книга. Голяма стойност имат и останките останали под водата в залива, изиграли съществена роля в корабоплаването. Местността  „Яйлата”  през 1989г. е обявена за археологически резерват. Предаващата се от поколения легенда разказва, че тук се укривал през последните си дни римския поет Овидий. 

 

 

Мнения и полезни съвети (2)

Гласували (0)    Оценка:

Tania kamenova, 13.03.2012

Prekrasno miasto! Vse o6te ne e razvaleno,kakto iujnoto 4ernomorie!

Katia Koeva, 13.05.2012

Mestoto e Strahotno svarzano s detstvoto mi no istoriata nee palna kade ostavat 40 devoiki okovani v verigi koito za da ne otidat v haremite na tyrcite skacat ot skalata imat i pametnik tam

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол115 хотели
Балчик97 хотели
Бургас224 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен229 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец162 хотели
Несебър241 хотели
Обзор114 хотели
Поморие449 хотели
Приморско392 хотели
Равда199 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг511 хотели
Созопол524 хотели
Царево214 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане