Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Архитектурен резерват - с. Широка лъка

автор: П. Я. , на 531 метра от Широка Лъка.    , GPS координати: N 41.6789687    E 24.5829406
Архитектурен резерват - с. Широка лъка, Снимка

  В западните Родопи на територията на община Смолян съхранило автентичния си вид и до днес, се е сгушило малко селце, но с богата история и уникално културно наследство. Село Широка Лъка  е архитектурно-етнографски резерват, населението е около 900 жители, в него са запазени  много традиции и обичай. Слави се с дългогодишна история и многобройни музикални изяви.

   Разположено е  между двата живописни бряга на река Широколъшка във величествените  Родопи на 1060 метра надморска височина. Голяма роля изиграва реката за името на селото, наречено така заради широкото речно разклонение. Намира се на 24 километра от град Смолян и на 11 километра от ски курорта Пампорово. Добре запазения автентичен  вид на селцето ни пренася в епохата на Възраждането. Големия брой къщи опазили архитектурния родопски стил, сводестите мостове извисяващи се над реката, характерния за местното население говор, песни и обичаи разкриват пред нас възможността да се запознаем с българската култура и бит на населението.

  Селището е изградено през 17 век, по онова време върху местното население било прилагано насилствено помохамеданчване от страна на турските поробители, но най-старите запазени къщи са от 19 век. Тук има повече от деветдесет обекта обявени за паметници на културата,  къщите са с характерната старовременна архитектура, на два етажа с еркер неизменните високи каменни довари, тежки ковани врати, малки дървени прозорчета, подредените миндери покрай стените и външни вити стълби, между които се извиват тесни калдъръмени  улички. Най- атрактивни са Богдановата , Каладжийската, Григоровата  къща. Експонатите на отворения  етнографски музей проследяват бита и културния  живот на населението.

    Удивление предизвиква  храма „Успение Богородично”с неповторима вътрешна украса и външно оформление, построен 1834 година, особено ценен е иконостасът за който се предполага ,че е изографисан от учениците на  Димитър и Захари Зограф, в двора има килийно училище. Местното училище е открито през 1830 г. и е поместено в Паламарчовата къща ,първия учител започнал там е Атанас Григоров.

  Днес в село Широка Лъка се намира прочутото Средно фолклорно музикално училище, чиито възпитаници представят нашия колоритен фолклор не само у нас, но прославят името на България по света. Тук са живи много от българските традиции и самобитни обичаи, в първите дни на месец март се празнува кукерския обичай „Песпонеделник”, изпълнява се от млади мъже облечени в специални костюми и оригинални  маски изпълняващи из селото ритуални сценки и обредни танци които изразяват вечната борба между доброто и злото. Това е древен езически обичай с християнски елементи  за когото се е вярвало, че носи изобилие, здраве, плодородие, заложени са и мотиви от митологията. Към местните кукери се присъединяват кукерски състави от цялата страна, започва всеобщо веселие, хора и забавления за малки и големи. Възроден е и един интересен пролетен празник  Лазаров ден в него активно участват моите, те нагиздени с фолклорни носии пеят лазарски песни за здраве и берекет. На този ден в миналото момците са избирали своите избраници. Широка Лъка е известно и с звука на каба гайдите използвани в съпровода на песните им.

   Недалеч от селото се виждат  скалните очертания на Момата и Главата, удоволствие ще ви доставят прелестите на подземния дворец Ухловица,  любителите на планината ще се потопят в уханието на зелените поляни и вековни гори при изкачването на близките върхове. Очакват Ви очарователни хижи, хотели и къщи за гости с предложения за запомняща се почивка.

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена79 хотели
Ахтопол131 хотели
Балчик124 хотели
Бургас235 хотели
Бяла, Варна59 хотели
Варна330 хотели
Велика20 хотели
Каварна57 хотели
Китен205 хотели
Кранево62 хотели
Лозенец150 хотели
Несебър280 хотели
Обзор108 хотели
Поморие487 хотели
Приморско407 хотели
Равда215 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас206 хотели
Синеморец71 хотели
Слънчев Бряг602 хотели
Созопол522 хотели
Царево193 хотели
Черноморец235 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане