Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

„Боженци” - архитектурно –исторически резерват

автор: Павлина , на 5.5 km от Павел Баня.    , Адрес: Боженци, с. Боженци
„Боженци” - архитектурно –исторически резерват, Снимка
„Боженци” - архитектурно –исторически резерват, Снимка 1„Боженци” - архитектурно –исторически резерват, Снимка 2„Боженци” - архитектурно –исторически резерват, Снимка 3„Боженци” - архитектурно –исторически резерват, Снимка 4

  Стратегическото място на което е изградено малкото балканско селце Боженци, определя огромното му значение в нашата история. Разположено покрай стар римски път, то бързо се превръща в културен и търговски център. Населението се занимава предимно с търговия, макар и по-слабо присъства и занаятчийството. Името му  идва от  смелата болярка Божана, която след падането на столицата по това време гр.В. Търново  под турско робство, спасява децата си като се заселва тук .

   Запазени са  къщи строени преди много години, в автентичния си вид, а хората са запазили вярата и силния си дух, през 1964г. напълно заслужено е обявено за архитектурно –исторически  резерват.Започва да се посещава от много туристи привлечени от божествената природа и запазения  български бит и обичаи. През цялата година пристигат любители на красотата и хармонията за да я запечатат на своите платна, често се провеждат  различни конкурси, предимно с  участието на деца които огласят с веселия си смях околността. Историята и културния разцвет се виждат в богатата украса на църкви и къщи- архитектурни и етнографски паметници. Погледите привличат  къщите „Дончо Попа”, „Баба Райна”, „Старото школо” превърнати в музеи, зад техните стени са приютени ценни колекции от вещи и снимков материал разкриващи политическия  и духовен живот на местното  население. Експонирани са килийно училище, ножарска работилница, базар на тъкани. В определени зали се поместват временни изложби на различни тематики, показват се уникални мартеници, сурвачки, великденски украси. Обаятелното селце се намира само  на 15 км. от гр.Габрово За да се запази възрожденския облик, не се разрешава да се строят сгради в друг стил. Отличителен белег  за местните къщи са покровите с каменни плочи, към масивните постройки се  правят  големи чардаци обвити от галещата  сянка на бръшлян и здравец, но най-вече посетителите омагьосват направените  с талант и очарование дърворезбовани  тавани. Калдъръмените  улици също са запазили старинната си настилка.Най-голямата туристическа атракция в комплекса е базиликата „Св.Пророк Илия „ със забележителни куполи, събрала в себе си майсторството на възрожденската архитектура.Тя е масивна с каменни стени и сводове, построена е 1835г. и местните влиятелни дейци извоювали към нея да се изгради камбанария, а такива по време на турското робство не се разрешавали. В двора на храма е имало килийно училище.

   В околността тихо ромоли хайдушкото кладенче и ни напомня, че боженчани активно се включвали в борбата за освобождение.

  Резервата предоставя възможност на желаещите да почиват във възрожденски къщи осигурява вълнуваща незабравима почивка в приятната битова обстановка на механи, кафенета  и тихи хотели. Има изградени редица екопътеки, за любителите на туризма, някои водят до римския път – предпочитан маршрут. 

 

Мнения и полезни съвети (2)

Гласували (1)    Оценка:

Р.Иванова, 14.01.2014

Как по-точно Боженци е на 5.5 км от Павел Баня , след като се намира след Габрово???

Надя, 07.09.2014

Как по-точно Боженци е на 5.5 км от Павел Баня , след като се намира след Габрово???
По- точно без точката- 55 :)

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена56 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик96 хотели
Бургас229 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна310 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец165 хотели
Несебър249 хотели
Обзор114 хотели
Поморие458 хотели
Приморско393 хотели
Равда199 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас181 хотели
Синеморец82 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол528 хотели
Царево218 хотели
Черноморец204 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане