Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Буйновско ждрело

автор: ROOMS.bg , на 2.6 km от Ягодина.    , GPS координати: N 41.6309313    E 24.3348823
Буйновско ждрело, Снимка
Буйновско ждрело, Снимка 1Буйновско ждрело, Снимка 2Буйновско ждрело, Снимка 3Буйновско ждрело, Снимка 4

    Буйновското ждрело е едно от многото райски кътчета на  величествените Родопи, прорязано от живописната Буйновска река, която по своя път образува множество вирове и водопади и оформя характерния пейзаж на който се наслаждаваме. Ждрелото свързва с.Ягодина и с.Тешел. Дължината му е около десет километра, през него се извива тесен асфалтов път обгърнат от високи варовикови скали, които на места заплашително се приближават толкова близо, че почти се докосват. Местото,  където отвесните мраморни скали почти се допират  на   височина три- четири метра над шосето се нарича „Вълчия скок”. Може би местното население го е нарекло така заради вълчите глутници, които прескачат от там и нападат кошарите им. Вековните гори, обширните ливади, зелените хълмове и кристалните студени води на реки и езера се обитават от редица редки животни и птици, среща се неподправена пъстра растителност и характерната за тези балкани ароматни цветове на Силивряка, нежното Орфеево цвете.

  Ждрелото е обявено за защитена територия през 1971г заради уникалната дива природа и чудните природни творения. Перлата на прелома е Ягодинската пещера, чието вълшебство и магнетизъм привлича много наши и чужди туристи, посетителите остават запленени от изящно  изваяните пещерни форми. Тук имаме възможност да се възхитим на нежния блясък на безценните перли образували се под въздействието на милиони години. След направени археологически изследвания и намерени старинни предмети, като части от керамични съдове, оръдия на труда се доказва наличието на живот по тези краища още от средновековието. Наблизо е  Хайдушки дол малко познат каньон, но неотстъпващ по величие и прелест на Буйновското и Триградското ждрело, до него се ходи само пеш, усилията си заслужават защото попадаш в необятен свят на красота и великолепие на дъното прикрит от буйната растителност тече  искрящ  водопад. Цялото очарование  на скалните каскади и девствената планинска растителност на Буйновското ждрело се разстила пред погледа ни от височината на панорамната площадка „Орлово око” изградена на връх Свети Илия над каньона, гледката е ослепителна, а преживяването е несравнимо. От село Ягодина до върха се стига пеш за час и половина, може да се възползвате и от планински водач, ако предпочитате високопроходими коли ще сте там за половин час, денивелацията е 670 метра, а надморската височина 1563м. Прелома е включен в списъка на Стоте национални туристически обекти на България, печата за него стои в Ягодинската пещера.

   Успоредно на Буйновското ждрело върви Триградското,  впечатляваща  скална  маса от зъбери  и възвишения, приютила природния феномен „Дяволското гърло”. Тя е дълбока пропастна пещера, през нея с голяма скорост и силен грохот  преминава най-високия подземен водопад на Балканите и придава малко страховит вид на забележителността.

  В околността има голям избор от атрактивни и гостоприемни хотели и къщи за гости готови да задоволят всичките ни изисквания.

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na планина
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол122 хотели
Балчик116 хотели
Бургас230 хотели
Бяла, Варна55 хотели
Варна355 хотели
Велика20 хотели
Каварна43 хотели
Китен223 хотели
Кранево55 хотели
Лозенец155 хотели
Несебър269 хотели
Обзор116 хотели
Поморие510 хотели
Приморско395 хотели
Равда201 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас203 хотели
Синеморец77 хотели
Слънчев Бряг551 хотели
Созопол525 хотели
Царево205 хотели
Черноморец211 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане