Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Чудните мостове

автор: ROOMS.bg , на 21.8 km от Хвойна.    , Адрес: Чепеларе, с. Забърдо
Чудните мостове, Снимка
Чудните мостове, Снимка 1Чудните мостове, Снимка 2Чудните мостове, Снимка 3Чудните мостове, Снимка 4

     Чудните мостове са известна природна забележителност в западните Родопи, която ни очарова със своята красота и великолепие, разположени на 1450 метра надморска височина сред живописната карстова долина на река Дълбок дол. В миналото местността била известна като Еркюприя , името и на турски означава скален земен  мост. Те са уникален скален феномен и са известни още като Скалните мостове, ще ги видим в подножието на връх Голям Перелик.

     В миналото реката е била пълноводна, преминавала е през дълбока водна пещера, а с течение на годините и въздействието на ерозията тавана на места се срутва и така се образуват  двата прелестни мраморни моста. На пет километра северозападно от тях е село Забърдо, от него до природното творение има и черен път. Съществува една легенда според която край село Забърдо се появил змей и започнал да опустошава землището, отнасял всичко по пътя си хората се опитали да надхитрят звяра, изпратили срещу него магаре, натоварено със запалена прахан, змея го нагълтал, праханта се разгоряла и това го погубило, но след него останали мостовете – костите на звяра. Големия достига на места до 15 метра, а дължината му е почти сто метра, образува три арки,  най-голямата е с височина 45 м. и ширина 40 метра .Отвора на малкия мост е като тунел - започва с по-голямо отверстие което постепенно се стеснява, отдалечен е на двеста метра от първия  с обща височина 50 метра,  дълъг е 60м, композицията завършва с трети още по-малък мост, който по-скоро е вход на пещера, която поглъща водата на реката и тя се появява едва след три километра, известна ката Ледената пещера заради леда, който се задържа дълго време след настъпване на лятото.

     Мостовете са обгърнати от вековни иглолистни дървета, предимно смърчови и разкошна зеленина с дъх на здравец и свежи цветя. Двата естествени скални моста са обезопасени и достъпни за любопитните туристи, може спокойно да се разходите, да се насладите на величествената гледка, да направите снимки, с които да запечатате това вълшебно кътче от красивата ни страна. Някои туристи не устояват на изкушението и записват името си с въглен на масивната каменна стена на големия мост, в която намират своя дом птици и прилепи.

     Местността е осеяна с множество пещери които за съжаление не са облагородени и обезопасени.Феноменалните мостове са обявени за ценен туристически обект и са  включени  към списъка на Стоте национални туристически обекта на България. Възможност за почивка и нощувка в това магическо място предоставят близките хижи „Чудните мостове „ и „Скалните мостове”, тук ще получите и очаквания печат на забележителността, туристически пътеки тръгват към хижите Кабата , Персеник, връх Персеник в чието подножие минава древен Римски път. 

     Можете да продължите да опознавате родопската хубост като се отправите към очарованието на пещерите Ухловица, Ягодинската, Дяволското гърло, архитектурно –етнографския резерват Широка Лъка, град Смолян.

 

Мнения и полезни съвети (3)

Гласували (2)    Оценка:

Росица Денева, 01.04.2012

Имам печати от всички родопски хубости!

Татяна Билчева, 01.04.2012

Била съм на всички изброени места,
многа пъти и винаги са ме впечатлявали.
Винаги си тръгвам пречистена, облагородена
и имам желание отново да се върна.
Не е въпросът в печатите-а усещане
което трудно се описва с думи, ако не си поет,
или художник да ги нарисуваш,
че те оставят без дъх и си способен само да ахкаш...

Родопите са величествени,обожавам ги и и, 30.07.2013

Родопите винаги са ме вълнували ,те са божествени, не пропущам година без да ги посетя,чудните мостове,дяволското гърло,ягодинската пещера,реката Чая ,всичко в Родопите е велико,Смолян,Девин,Широка лъка,Рожен,Снежанка,Пампорово, беде там и ще бъдете изумени от дествеността и чистотата на ВЕЛИКИТЕ РОДОПИ!!!!!!!

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Монтесито бонус банер 11/12
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена79 хотели
Ахтопол133 хотели
Балчик126 хотели
Бургас234 хотели
Бяла, Варна58 хотели
Варна330 хотели
Велика21 хотели
Каварна59 хотели
Китен206 хотели
Кранево64 хотели
Лозенец150 хотели
Несебър279 хотели
Обзор108 хотели
Поморие487 хотели
Приморско398 хотели
Равда214 хотели
Сарафово64 хотели
Свети Влас207 хотели
Синеморец70 хотели
Слънчев Бряг608 хотели
Созопол502 хотели
Царево197 хотели
Черноморец238 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане