Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Гробницата на Бастет в Странджа

автор: Д. Колева, на 15.5 km от Малко Търново.    , GPS координати: N 41.9907817    E 27.4825084
Гробницата на Бастет в Странджа, Снимка

  Странджа планина се разполага по югоизточната граница на България. Разделена на  две различни държави, с два различни народа, с различни езици, обичаи и вярвания.  Вечер зелените и гори пеят песните на самодивите, сутрин бистри ручей нашепват истории за древните траки,  за смели герои, за славни битки и за различни божества.  Тук под планината лежи хилядолетна история, тракийски светилища , християнски паметници, ислямски ценности. Но има един връх, извисяващ се високо над останалите, пазещ мистерия, която може би никога няма да бъде разгадана.  

  Преди 31 години връх Голямо градище е бил само най – високата точка на Българската част на Странджа, но днес не е така.  Днес се разказват истории за саркофаг с пророчески писания, египетска богиня с глава на котка и за извънземна цивилизация създала човечеството. Всичко започва, когато неясна карта, написана на непознат език попада в БАН.  Бързо се сформира екип от учени и любители на приключенията, които да разчетат картата, но уви, знаците са невиждани до сега. Според някои,  учените се допитват до пророчицата Ванга, според други тя сама проявява интерес към нея.  По думите на пророчицата в Странджа планина се намира „ковчег“ , в който е положено тялото на богиня, която има глава на котка. Донесен е по нашите земи от мъже с черни кожи  по море и е скрит дълбоко в земята, за да запазят истината за света. Хората донесли ковчега, били избити за да остане тайната неразкрита . Ванга, казва , че дори кивотът да бъде намерен, то написаното на него няма да се разчете. 

Нейните думи са достатъчен повод за Людмила Живкова и тя веднага финансира експедиция до мястото, описано от Ванга. На чело на изследователския екип е Кръстю Мутафчиев, които е неин съветник. Според него в подножието на Градище лежи египетската богиня Бастет, покровителка на радостта, любовта и плодородието. Дъщеря и жена на Ра, най- почитаната богиня в Древен Египет. По разказите на участниците в разкопките още първата нощ, след изгрева на луната, се сблъскали с необичайно явление. От западната стена  се появили  две светещи човешки фигури. По- късно се установило , че това са холограмни паметници, появяващи се през определени дни в годината.  Разкопките протичат в пълна секретност. Намерени са няколко находки и експертите се връщат в София за да ги изследват. Малко след това Живкова умира и финансирането на „мисията Бастет“ се прекратява. Всичко случило се в Странджа се обвива в тайни, мистерия и легенди. Има вярване, че всички от експедицията са застигнати от проклятие.

  Дали в сърцето на Странджа има пирамида на богинята Бастет, или както твърдят повечето съвременни историци,  това са измислици, няма как  да  разберем, поне за сега. Дали естествено, или с помощта на някой, мястото на разкопките в момента е залято с вода. Повечето учени днес твърдят, че Людмила е била подведена и това, което са открили са входове на тракийски мини, но от другата страна стоят разказите на експертите участвали в експедицията.  Може би „Гробницата на Бастет“ е  просто една теория, не почиваща на научни доказателства и прекалено смела, за да събуди сериозни подозрения , или може би не сме готови да узнаем истината за света. Ще оставим историците да дадат отговор на въпросите, а ние просто ще се надяваме, след време тази находка да бъде достъпна за нас и да е възможно да се насладим на архитектурното наследството оставено ни от египтяни или от  траки.

 

Мнения и полезни съвети (5)

Гласували (2)    Оценка:

М.Г., 05.07.2012

Сериозна статия с толкова много правописни грешки!!! Поработете над това, излагате се!

Сиси, 05.07.2012

Статията е страхотна, изпълнена със съдържание! Поздравления за автора!

Александър Иванов, 05.07.2012

Ехеее, чак пък много правописни може би са няколко пунктуационни, но пък за сметка на това е интересно представена легендата...

Гоша григарович, 14.03.2014

Не верте писанине)!я нашел в 2009 году эту гробницу-эта библиотека с запечатанным саркофагом-который я сам открыть никак не смогу и находится она не в странджи ,а в Хисаории))!!а над входом глаз гравирован!!кому интересно ?

Георгиевна Катерина, 31.03.2014

Не верте писанине)!я нашел в 2009 году эту гробницу-эта библиотека с запечатанным саркофагом-который я сам открыть никак не смогу и находится она не в странджи ,а в Хисаории))!!а над входом глаз гравирован!!кому интересно ?
А мне очень интересно. Что такое что нашел, где оно, кто писал, какие артефакты есть... Давай, пожалуйста... И спасибо!

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол117 хотели
Балчик98 хотели
Бургас226 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен230 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец162 хотели
Несебър242 хотели
Обзор114 хотели
Поморие449 хотели
Приморско391 хотели
Равда199 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас178 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг511 хотели
Созопол525 хотели
Царево212 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане