Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка

автор: ROOMS.bg ..., на 405 метра от Шипка.    
Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка, Снимка
Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка, Снимка 1Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка, Снимка 2

  В южното подножие на Стара планина край град Шипка се издига внушителния храм-паметник „Рождество Христово”, много преди да достигнеш до него се  вижда блясъка от позлатените  куполи и се чува мелодичния глас на седемнайсетте камбани поставени там. Уникалния паметник уковечава подвига и саможертвата на руските войници и българските опълченци дали живота си за освобождението на родината ни по време на Руско –турската война, подържа жив в нашето съзнание спомена за героизма и изразява нашата почит и благодарност.     Сътворен е по оригиналния  архитектурен проект на талантливия архитект Антоний Томишко и има запленяваш вътрешен облик, за ослепителния му вид заслуга имат и архитектите Смирнов и  Александър Померанцев, който проектира разкошния иконостас изработен в Петербург, цялостното и оформление  напомня  на руските църкви през 17 век.

  Храмът е архитектурно- строителен шедьовър, с характерните за руското строителство детайли, издигат се четири странични купола с височина 33м, има и един  централен 42 м, заедно с кръстовете поставени над тях. Северната и южната фасади са като галерии украсени с живописни орнаменти, завършват в  краищата  с  многостенни  пирамидални шатри с позлатени луковици и поставен кръст. На западната страна  се извисява впечатляваща камбанария под нея са четири арки и завършва с островръха пирамида  и кръст.  Богато украсените с  релефни изображения и надписи седемнадесет камбани тежат над 20 тона, килограмите на най-голямата са 11 643 кг., над 10 са поставените  позлатени метални кръста с медна обковка, най-високия сред тях е 4.5 метра. Храмът е с приказна керамична  декорация, фризовете изобразяват птици  и растения, бяло каменните детайли контрастират на червения фон на тухлените стени и предават на постройката колоритен свеж вид.

  Вътрешния интериор не отстъпва на външния по сила на въздействие и обаяние, откроява се великолепния иконостас направен от липово дърво с изящна дърворезба, в него са вградени 83 икони, изработени от светогорски монаси от руски манастир намиращ се в Атон, използвано е кипарисово дърво, след завършването иконостаса е позлатен. По време на церемонията по осветяване на храм-паметника, църквата получава като дарение много ценни икони, старинни църковни книги, ръкописи и скъпи реликви. Изографисването на храма се прави на два етапа, започнато е от руския художник професор П.Мясоедов през 1902г. и го приключва едва 1959г. колектив с ръководител иконописеца Н.Ростовцев. Стенописите изобразяват не  само  библейски сцени, а и канонизирани от православната църква руски и български известни личности, сред тях са образите на братята Кирил и Методи. Под самата църква има изградена крипта, оформени са две галерии в които са разположени 17 каменни саркофага с кости на загинали воини  в битките при Шипка. Паметника съдържа 34 мраморни мемориални плочи на които са запечатани със златни букви  имената на загиналите за свободата на отечеството ни воини  и така останали безсмъртни в историята. Храма носи името „Рождество Христово”, поради факта, че последната важна битка се е състояла в дните на този празник, официално е открит септември 1902г., когато са честванията  на 25-годишнината от Шипченската епопея.

   Храм – паметника е изграден от руската държава и 1934 година е дарен на България. Потокът от посетители към тази светиня не стихва, идват да се преклонят пред саможертвения подвиг, много гости от Русия имащи  близки изгубили живота си тук, хиляди българи и руски туристи искат да се докоснат до непреходната  историческа памет, все по-голям е броя на чуждестранни туристи привлечени не само от съдбовните исторически събития, но и от архитектурната и художествена стойност на паметника и обграждащата го живописна природа.

 

Мнения и полезни съвети (2)

Гласували (1)    Оценка:

iliq kolev, 17.04.2013

haha

Имя, Фамилия, 27.10.2015

Апартаменты Гостевой Дом Рождество в Барвихе http://www.travel.ru/hotel/russia/barviha/rozhdestvo_guest_house/ это нечто! Номера уютные. Порадовал недавний ремонт. Парковка сделана немного не удобно, узнаете когда будете там.

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност
затвори картата
зареждане