Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка

автор: ROOMS.bg ..., на 405 метра от Шипка.    
Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка, Снимка
Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка, Снимка 1Храм – паметник „Рождество Христово” - гр.Шипка, Снимка 2

  В южното подножие на Стара планина край град Шипка се издига внушителния храм-паметник „Рождество Христово”, много преди да достигнеш до него се  вижда блясъка от позлатените  куполи и се чува мелодичния глас на седемнайсетте камбани поставени там. Уникалния паметник уковечава подвига и саможертвата на руските войници и българските опълченци дали живота си за освобождението на родината ни по време на Руско –турската война, подържа жив в нашето съзнание спомена за героизма и изразява нашата почит и благодарност.     Сътворен е по оригиналния  архитектурен проект на талантливия архитект Антоний Томишко и има запленяваш вътрешен облик, за ослепителния му вид заслуга имат и архитектите Смирнов и  Александър Померанцев, който проектира разкошния иконостас изработен в Петербург, цялостното и оформление  напомня  на руските църкви през 17 век.

  Храмът е архитектурно- строителен шедьовър, с характерните за руското строителство детайли, издигат се четири странични купола с височина 33м, има и един  централен 42 м, заедно с кръстовете поставени над тях. Северната и южната фасади са като галерии украсени с живописни орнаменти, завършват в  краищата  с  многостенни  пирамидални шатри с позлатени луковици и поставен кръст. На западната страна  се извисява впечатляваща камбанария под нея са четири арки и завършва с островръха пирамида  и кръст.  Богато украсените с  релефни изображения и надписи седемнадесет камбани тежат над 20 тона, килограмите на най-голямата са 11 643 кг., над 10 са поставените  позлатени метални кръста с медна обковка, най-високия сред тях е 4.5 метра. Храмът е с приказна керамична  декорация, фризовете изобразяват птици  и растения, бяло каменните детайли контрастират на червения фон на тухлените стени и предават на постройката колоритен свеж вид.

  Вътрешния интериор не отстъпва на външния по сила на въздействие и обаяние, откроява се великолепния иконостас направен от липово дърво с изящна дърворезба, в него са вградени 83 икони, изработени от светогорски монаси от руски манастир намиращ се в Атон, използвано е кипарисово дърво, след завършването иконостаса е позлатен. По време на церемонията по осветяване на храм-паметника, църквата получава като дарение много ценни икони, старинни църковни книги, ръкописи и скъпи реликви. Изографисването на храма се прави на два етапа, започнато е от руския художник професор П.Мясоедов през 1902г. и го приключва едва 1959г. колектив с ръководител иконописеца Н.Ростовцев. Стенописите изобразяват не  само  библейски сцени, а и канонизирани от православната църква руски и български известни личности, сред тях са образите на братята Кирил и Методи. Под самата църква има изградена крипта, оформени са две галерии в които са разположени 17 каменни саркофага с кости на загинали воини  в битките при Шипка. Паметника съдържа 34 мраморни мемориални плочи на които са запечатани със златни букви  имената на загиналите за свободата на отечеството ни воини  и така останали безсмъртни в историята. Храма носи името „Рождество Христово”, поради факта, че последната важна битка се е състояла в дните на този празник, официално е открит септември 1902г., когато са честванията  на 25-годишнината от Шипченската епопея.

   Храм – паметника е изграден от руската държава и 1934 година е дарен на България. Потокът от посетители към тази светиня не стихва, идват да се преклонят пред саможертвения подвиг, много гости от Русия имащи  близки изгубили живота си тук, хиляди българи и руски туристи искат да се докоснат до непреходната  историческа памет, все по-голям е броя на чуждестранни туристи привлечени не само от съдбовните исторически събития, но и от архитектурната и художествена стойност на паметника и обграждащата го живописна природа.

 

Мнения и полезни съвети (2)

Гласували (1)    Оценка:

iliq kolev, 17.04.2013

haha

Имя, Фамилия, 27.10.2015

Апартаменты Гостевой Дом Рождество в Барвихе http://www.travel.ru/hotel/russia/barviha/rozhdestvo_guest_house/ это нечто! Номера уютные. Порадовал недавний ремонт. Парковка сделана немного не удобно, узнаете когда будете там.

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол117 хотели
Балчик100 хотели
Бургас228 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна308 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен230 хотели
Кранево77 хотели
Лозенец161 хотели
Несебър244 хотели
Обзор113 хотели
Поморие451 хотели
Приморско391 хотели
Равда200 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг514 хотели
Созопол523 хотели
Царево214 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане