Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Най-високата в света статуя на „Св. Богородица с Младенеца”

автор: ROOMS.bg , на 2.2 km от Хасково.    , Адрес: Хасково, пл. Общински 1
Най-високата в света статуя на „Св. Богородица с Младенеца” , Снимка
Най-високата в света статуя на „Св. Богородица с Младенеца” , Снимка 1Най-високата в света статуя на „Св. Богородица с Младенеца” , Снимка 2Най-високата в света статуя на „Св. Богородица с Младенеца” , Снимка 3

     Град Хасково е един подреден, приветлив и много интересен град, в неговата емблема се превръща паметника на Богородица с Младенеца, която е покровителка на града. Разстила се на хълмиста равнина между две величествени планини Стара планина и Родопите, през него минават няколко международни транспортни коридора. С  Монумента „Света Богородица” гр.Хасково влиза в книгата на Гинес през 2005 в раздел „Религия” заради впечатляващата му височина, обявена е за най-високата статуя  в света на Дева Мария с Младенеца. За тази престижна награда има издаден сертификат неговия мраморен отпечатък е поставен на монумента. 

   Скулптурата е висока 14 метра и тежи 80 тона, поставена е върху 17 метров постамент, във вътрешността му е оформен параклис. Тя овенчава хълма „Ямача” известен още като Младежкия хълм, направена е от полимер –бетон и се вижда от територията на целия град. Идеята да се направи този паметник идва от тогавашния кмет на града Георги Иванов, а изпълнението се поема от колектив строители под ръководството на Петьо Александров и Никола Стоянов, средствата необходими за изграждането му се набавят от хасковската общественост. На 8 септември 2003г. на празника на Рождество Богородично е открит тържествено и осветен от Митрополит Арсений с водосвет, на тази светла дата се чества празника на града от още от 1993 година. Жителите му изразяват своята любов, почит и вяра към своята закрилница, признателността на населението датира от хилядолетия, запазените традиции и ценности се предават от поколение на поколение.

   Година след откриването на паметника отваря врати  параклиса, който се превръща в притегателен център за жители и гости на града. Над масивната порта на параклиса е поставен голям мраморен християнски кръст и забележителна мозайка, излъчваща любов. Включен е в списъка на Стоте национални туристически обекта. Наскоро- 2010 г., отново изцяло от дарения е издигната великолепната Камбанария, тя  стои гордо до монумента „Света Богородица с Младенеца” и го допълва, ясния  мелодичния звън от осемте камбани с различна големина оглася града, височината и достига тридесет  метра и е прави една от най- високите на Балканският полуостров. Многобройни стъпала отвеждат до върха на хълма, където е  монументалната композиция, от там се открива възхитителна панорамна гледка към целия град и величествената природа в околността. В града има няколко  запленяващи  църкви, в ”Свети Димитър” се провежда единственото в града неделно училище, където се изучават православните ценности. Откроява се бляскавия позлатен купол на трикорабната базилика „Свети Архангел Михаил”, църквата на богатите или гръцката църква както е наричат, се различава по иконите с надписи на гръцки, дърворезбования иконостас е богато украсен, стенописите са прекрасни творения на изкуството, обявена е за паметник на културата. Най-стария храм е „Успение Богородично” изграден на мястото на древен параклис още по времето на Османското владичество  и да се опази е защитен с висока четири метра  каменна ограда. В областта се намира един уникален християнски паметник, скалната църква при село Михалич, тя е паметник на културата със национално значение и е единствената с трихонкална форма, издълбана е във скалите, изсечени каменни стъпала водят надолу  към вътрешността и с каменен олтар и  очертани  кръстове по стените. Земята на Хасковска област е съхранила безценни исторически и  културни паметници, открити са голям брой култови обекти, светилища, гробници и средновековни крепости. Можем да посетим и разкошни къщи–музеи, архитектурни шедьоври с изящни дърворезби и възрожденски дух. За любителите на художественото изкуство работи художествената галерия.

Мнения и полезни съвети (1)

Гласували (4)    Оценка:

Ulia Poriazova- Chrissoudakius, 07.05.2012

Starata prikazka za prostia narod i slabata darjava. Sled kato niamat kakvo da iadat, pla4at ot niski pensii i zaplati- 4akat ot bogorodica. Pla4e mi se za tozi narod i darjava. Narod liu6kan ot edna utopia v dryga. Koi e vidial bogorodica, 4e i gospod? E , xaskovlii 6te 4akat da im se poiaviat. Ina4e- mladite slu6at 4alga i nemogat da pi6at balgarski ezik/ne priemam zabelejki, 4e ne pi6a na kirilica- niamam, no cenia dalboko pametta na cvetlite bratia. Za6to ne napravixa pametnik na tiax? Jalko, jalak narod- izglypial do bezobrazie. S parite 6tiaxte da podobrite sastoianeto na niakoia bolnica, gospoda. A , ina4e--- sigyrno... viarvate v neporo4noto za4atie, ta pravite pametnici ot tozi rod.

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more
Добавете забележителност
затвори картата
зареждане