Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Параклис "Боже име" - с. Заберново

, на 1.3 km от Малко Търново.    , Адрес: Заберново, на 5 км от с. Заберново, GPS координати: N 41.96566    E 27.54274
Параклис "Боже име" - с. Заберново, Снимка
Параклис "Боже име" - с. Заберново, Снимка 1Параклис "Боже име" - с. Заберново, Снимка 2Параклис "Боже име" - с. Заберново, Снимка 3Параклис "Боже име" - с. Заберново, Снимка 4

Параклис "Боже име"  или както го наричат  хората от село Заберново "Божейме" е изградено през далечната 1915 година върху основите на стар Манастир (така наричат в Странджа параклисите). Намира  се намира на около 5 км  от село Заберново, близо до река Младежка. 

 Според преданието от възрастните жители в селото живяла Баба Жора, която лекувала деца и бабувала на родилките.  Параклиса е  открито по съновидение от баба Жора Георгиева от с. Заберново. Построен е от сина ѝ Стоян Георгиев, както и от Панталей Иванов и Митрьо Киров, всичките от Заберново.

Легендата разказва, че в селото дошли цигани с мечка, но една нощ мечката се отвързала, всички били много оплашено само Баба Жора се престрашила и погнала да заловят мечката, но след след това от силния страх се разболяла.  За да се излекува тя една нощ преспала в църквата, но  през същата нощ получила видение.  Чула насън глас, присънил ѝ се мъж с бели дрехи, който й казал, че трябва като се съмне да отиде в гората и да търси  голям камък разположен на поляна и на това място да направи параклис. Посочил също къде е аязмото и къде да се колят жертвените животни.  Той й назовал  и имената на хората, които ще й помогнат. 

На сутринта баба Жора разказала съновидението си на хората в селото и заедно с избранниците и други селяни тръгнали из гората да търсят поляната. Невидима сила водела старицата и нейните съселяни . Жора намерила камъка и седнала на него с думите: "Тук ще бъде". Намерили и язмото, което мъжът от съня й посочил, но нямало вода. След като разкопали и почистили, водата бликнала. Изградили параклис начеречен "Боже име", а за олтар сложили камъкът. 

Жители и гости на село Заберново всяка година пряват курбан  за здраве 40 дни след Великден в параклиса, а наследниците на Баба Жора Георгиева продължават и до днес да се грижат за параклиса. 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол115 хотели
Балчик97 хотели
Бургас224 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен229 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец162 хотели
Несебър241 хотели
Обзор114 хотели
Поморие449 хотели
Приморско392 хотели
Равда199 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг511 хотели
Созопол524 хотели
Царево214 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане