Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Параклис "Света Петка" между с. Заберново и с. Калово

, на 1.7 km от Заберново.    , Адрес: , между с. Заберново и с. Калово, GPS координати: N 42.12568    E 27.55328
Параклис "Света Петка" между с. Заберново и с. Калово, Снимка

Параклис "Света Петка" или както го наричат Заберновският манастир се намира  на 5 км северозападно от село Заберново и почти на същото разстояние югоизточно от с. Калово, разположен е защитената местност "Парория".

Според Горо Горов (един от големите краеведи на Странджанския край) в околностите на Заберново до ХІV век се е намирал Парорийския манастирски комплекс на Григорий Синаит, основател на исихазма.

В Парория под ръководството на Григорий Синаит получават исихастка и книжовна школовка известни дейци на византийската черква, между които неговият бъдещ биограф и цариградски патриарх Калист, както и български книжовници и духовници като Теодосий Търновски.

През 1925 година д-р В. Киселков доказва убедително, че под името Парория трябва да се разбира Странджа планина, където се намират  обилни следи от интензивен култов живот, и през Средновековието се съсредоточава главно в два големи конгломерата, единият от които е разположен между селата Калово, Граматиково и Заберново, със запазени и до днес над 20 параклиса и локализирани развалини на три крупни манастира. Един от тези манастири е така известния Заберновски.

Днес на предполагаемото място за Парориския манастир се намира параклиса "Света Петка", построен  през 1869 г. На няколко метра от параклиса може да се различат основите на стара черква, където вероятно е се е издигал манастирският храм. На около 100 м в западна посока се виждат руините на сгради, предполага се ,че това са останки от жилищните постройки на манастира.

Недалеч от параклиса "Св. Петка" се намират останките от параклис "Света Марина", разположен е на стръмен и труднодостъпен терен, за който се смята, че е служел като място за наказание на монасите от Парорийския манастир, ако се случело да извършат някакъв грях.

Забележителна и уникална е природата около манастира,заобиколен с непокътнати гори, с вековни дъбови дървета. В този район е и най-дебелото и вероятно най-възрастното дърво в Странджа - 1000-годишен дъб-благун  в м. Тумбата.

Източник https://svetimesta.com/

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол115 хотели
Балчик97 хотели
Бургас224 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен229 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец162 хотели
Несебър241 хотели
Обзор114 хотели
Поморие449 хотели
Приморско392 хотели
Равда199 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг511 хотели
Созопол524 хотели
Царево214 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане