Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Пещерата "Дяволското гърло"

автор: ROOMS.bg , на 2.1 km от Триград.    , GPS координати: N 41.6141364    E 24.3793524
Пещерата "Дяволското гърло", Снимка
Пещерата "Дяволското гърло", Снимка 1Пещерата "Дяволското гърло", Снимка 2Пещерата "Дяволското гърло", Снимка 3Пещерата "Дяволското гърло", Снимка 4

       В следствие пропадането на подземните пластове се е образувала дълбоката мрачна пещера Дяволското гърло, пропастната пещера е скрита в недрата на величествените Родопи. Тя е феномена на живописното  Триградското ждрело, през нея се спуска най-високия, подземен водопад на Балканския полуостров.

       Естествения вход на пещерата, който днес се използва за изход прилича на дяволска глава и от там пещерата получава своето име,има и друга версия според която всичко попаднало под земята заедно с неспокойната вода  вече никога не излиза, това чудо народа нарекъл „дяволска работа”. Изследователските проучвания  по пещерата са  свързани с трагичен инцидент, при който двама водолази загубват живота си, след този случай опити да се намери някакво обяснение  се правят само чрез оцветяване на водата. Отвора през който се влиза в нея е изкуствено прокопан, изминаваме галерията дълга 150 метра и попадаме в голяма зала, втората по големина в България след Деветашката пещера. Тя е с дължина 110 м , ширина 40 м. и височина около 35 м . Водите на подземнотечащата река с огромна скорост и силно бучене падат от 42 метрова височина в просторното  помещение  наречено заради това -Бучащата зала. За съжаление от страховития водопад се вижда много малка част, за кратко водата се укротява  и можем да видим спокойните и води как се насочват към сифон-галерията и потъват в подземните и дерби, излизат на повърхността след около 500 метра.

          До входа на малка стаичка издълбана в началото на голямата зала се откроява антична  фигура на мъж, изсечен в камъка, при изкачване нагоре по многобройните отвестни стъпала ще стигнем до малко изворче над което е очертанието на образа на Богородица, в миниатюрен олтар някои от посетителите оставят монети и отправят молитви с вярата , че желанията и надеждите изказани тук се сбъдват. Става дом през зимата на рядък вид дългокрили прилепи.  Опит да проникнат в пещерата правят през 1962г. алпинистите Никола Корчев и Елена Пъдарева, но не стигат по далеч от голямата зала, от нея само 350 метра е осветена и обезопасена за туристи, стръмните стълби изкачващи се нагоре покрай водопада също не са опасни  снабдени са с бетонен парапет, направено е всичко за сигурността и спокойното обхождане на пещерата, температурата е 8 градуса, отворена е постоянно през лятото, а зимата работи със заявки, можете да получите и печат на забележителността. Заради своята уникалност е обявена за част от Стоте национални туристически обекти на България.

       Носи се легенда, че по времето когато е съществувал Орфей и неговата любов към Евридика, от тук се е спуснал в подземното царство на Хадес за да спаси любимата си. Пещерата крие много тайни и въпреки стряскащия си облик си заслужава да се види, на  изхода  ни посреща Дяволската глава и разстилащата се пред нас неповторима дивна  природа. Поставена е мемориална плоча в памет на загиналите водолази. На километър и половина е атрактивното селце Триград, освен уникалните природни творения на които ще се наслаждавате, ще намерите тихи  и уютни хотел чета и къщи за гости с вкусни родопски гозби  и незабравими изживявания .

Мнения и полезни съвети (2)

Гласували (1)    Оценка:

Ивена, 08.02.2012

Това е най-интересната за мен пещера в Бг. Искам да споделя, че има 288 естествени стъпала, така че, на който не му позволява възрастта или здравето да изкачва много стълби му препоръчвам да не се захваща.

Стоян Атанасов, 08.02.2012

Съгласен съм, мен ме впечатли реката, която минава през цялата пещера и минава през така наречения "сифон" на пещерата и до сега никой не може да каже, какво се случва там. Водолази са се опитали да разберат мистерията, но за загубили живота си.

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more и на планина
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена75 хотели
Ахтопол127 хотели
Балчик116 хотели
Бургас225 хотели
Бяла, Варна54 хотели
Варна336 хотели
Велика19 хотели
Каварна47 хотели
Китен213 хотели
Кранево57 хотели
Лозенец154 хотели
Несебър268 хотели
Обзор107 хотели
Поморие502 хотели
Приморско403 хотели
Равда205 хотели
Сарафово64 хотели
Свети Влас199 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг558 хотели
Созопол510 хотели
Царево200 хотели
Черноморец216 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане