Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Ягодинска пещера

автор: Павлина Янева, на 3.1 km от Ягодина.    , Адрес: Девин, с. Ягодина, GPS координати: N 41.6287679    E 24.3296648
Ягодинска пещера, Снимка
Ягодинска пещера, Снимка 1Ягодинска пещера, Снимка 2Ягодинска пещера, Снимка 3Ягодинска пещера, Снимка 4

  Родопите не е много висока планина, но се нарежда на първо място по красота и уникалност. В недрата си е съхранила много исторически ценности, божествени творения на природата, разкошни образци на пещерния свят, внушителни скални образования, живописни каньони и пълноводни буйни реки, оформили очарователни райски кътчета към които се насочваме при всяка възможност за малко почивка и отдих от претовареното ежедневие. Перлата на родопската хубост е Ягодинската пещера, една вълшебна приказка в която ще попаднете още от входа и. Скътана сред магнетичната дива природа и живописните скални каскади на Буйновското ждрело ни предлага да изживеем едно истинско приключение. До нея  води тесен асфалтов път заобиколен от отвесни високи варовикови скали, ако предпочитате пешеходния преход за около два часа ще стигнете от близкото село Триград.

   Пещерата е най-дългата в Родопите, около 10 км., има три етажа, но само най- ниския трети етаж е  обезопасен и достъпен за посетители, през него минава осветена  пътека и дава възможност на посетителите да се възхитят на удивителния блясък на пещерните образувания. Входа и изхода са изкуствено прокопани, естествения вход води до древно жилище, намерените там предмети доказват че пещерата е била обитавана през четвърти век преди новата ера.Още в самото начало попадаме сред безброй причудливи образования и феерия от цветове, сталактитите, сталактоните и сталагмити сътворяват живописни форми и пленителни фигури наподобяващи изящни завеси, птици, животни, поради преливащите се  цветове се получават атрактивни  оцветявания наподобяващи леопардови кожи. Емблематични за пещерата са перлите, техния загадъчен блясък и изящество приковават погледа ни, някои от каменните статуи наподобяват Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Пижо и Пенда. През цялата година температурата остава около шест градуса, а влажността е 92%, надморската височина е около 930 метра, в една от залите има елха, която остава свежа с години и около нея се посреща поредната Нова година, в същата зала  любителите на нестандартни  сватбени церемонии сключват брак. Постоянни обитатели на подземния дворец са прилепите, троглобионти,пещерни скакалци,паяци, срещат се  лишеи, мъхове, плесени и гъби.

  В района има над двеста пещери, но са недостъпни за масови посещения. Ягодинската пещера заради несравнимата си красота и магнетизъм се нарежда сред Стоте национални туристически обекти на България. Тя е отворена за туристи  през цялата година, а последното влизане е в 16:15 часа, разполага и с печат. Пред входа е изграден паркинг, докато изчаквате реда си да разгледате забележителността може да се освежите и отдъхнете на чаша кафе или вкусен обяд в изискания ресторант.Наблизо  е хижа „Тешел”, може да отседнете и в атрактивния хотел ”Попини лъки” разположен непосредствено до пещерата. Село Ягодина също предлага гостоприемството си, интерес предизвиква къща за гости „Снежана „ освен удобства и комфорт, собствениците по желание на клиентите организират разходки до забележителностите в околността.

 

Мнения и полезни съвети (1)

Гласували (0)    Оценка:

Станил Добрев, 29.02.2012

Една от най-красивите пещери в България!
И на нас ни стана много интересно, че правят сватбени церменонии в пещерата.
Дори полюбопитствахме за цената на подобна услуга и не беше някаква плашеща цифра.

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена56 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик96 хотели
Бургас229 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна310 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец165 хотели
Несебър247 хотели
Обзор114 хотели
Поморие458 хотели
Приморско393 хотели
Равда199 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас181 хотели
Синеморец82 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол528 хотели
Царево218 хотели
Черноморец204 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане