Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Ягодинска пещера

автор: Павлина Янева, на 3.1 km от Ягодина.    , Адрес: Девин, с. Ягодина, GPS координати: N 41.6287679    E 24.3296648
Ягодинска пещера, Снимка
Ягодинска пещера, Снимка 1Ягодинска пещера, Снимка 2Ягодинска пещера, Снимка 3Ягодинска пещера, Снимка 4

  Родопите не е много висока планина, но се нарежда на първо място по красота и уникалност. В недрата си е съхранила много исторически ценности, божествени творения на природата, разкошни образци на пещерния свят, внушителни скални образования, живописни каньони и пълноводни буйни реки, оформили очарователни райски кътчета към които се насочваме при всяка възможност за малко почивка и отдих от претовареното ежедневие. Перлата на родопската хубост е Ягодинската пещера, една вълшебна приказка в която ще попаднете още от входа и. Скътана сред магнетичната дива природа и живописните скални каскади на Буйновското ждрело ни предлага да изживеем едно истинско приключение. До нея  води тесен асфалтов път заобиколен от отвесни високи варовикови скали, ако предпочитате пешеходния преход за около два часа ще стигнете от близкото село Триград.

   Пещерата е най-дългата в Родопите, около 10 км., има три етажа, но само най- ниския трети етаж е  обезопасен и достъпен за посетители, през него минава осветена  пътека и дава възможност на посетителите да се възхитят на удивителния блясък на пещерните образувания. Входа и изхода са изкуствено прокопани, естествения вход води до древно жилище, намерените там предмети доказват че пещерата е била обитавана през четвърти век преди новата ера.Още в самото начало попадаме сред безброй причудливи образования и феерия от цветове, сталактитите, сталактоните и сталагмити сътворяват живописни форми и пленителни фигури наподобяващи изящни завеси, птици, животни, поради преливащите се  цветове се получават атрактивни  оцветявания наподобяващи леопардови кожи. Емблематични за пещерата са перлите, техния загадъчен блясък и изящество приковават погледа ни, някои от каменните статуи наподобяват Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Пижо и Пенда. През цялата година температурата остава около шест градуса, а влажността е 92%, надморската височина е около 930 метра, в една от залите има елха, която остава свежа с години и около нея се посреща поредната Нова година, в същата зала  любителите на нестандартни  сватбени церемонии сключват брак. Постоянни обитатели на подземния дворец са прилепите, троглобионти,пещерни скакалци,паяци, срещат се  лишеи, мъхове, плесени и гъби.

  В района има над двеста пещери, но са недостъпни за масови посещения. Ягодинската пещера заради несравнимата си красота и магнетизъм се нарежда сред Стоте национални туристически обекти на България. Тя е отворена за туристи  през цялата година, а последното влизане е в 16:15 часа, разполага и с печат. Пред входа е изграден паркинг, докато изчаквате реда си да разгледате забележителността може да се освежите и отдъхнете на чаша кафе или вкусен обяд в изискания ресторант.Наблизо  е хижа „Тешел”, може да отседнете и в атрактивния хотел ”Попини лъки” разположен непосредствено до пещерата. Село Ягодина също предлага гостоприемството си, интерес предизвиква къща за гости „Снежана „ освен удобства и комфорт, собствениците по желание на клиентите организират разходки до забележителностите в околността.

 

Мнения и полезни съвети (1)

Гласували (0)    Оценка:

Станил Добрев, 29.02.2012

Една от най-красивите пещери в България!
И на нас ни стана много интересно, че правят сватбени церменонии в пещерата.
Дори полюбопитствахме за цената на подобна услуга и не беше някаква плашеща цифра.

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA - Velingrad
Добавете забележителност
VIP OFERTA - Velingrad - Baner 2

Дестинации в България

Албена68 хотели
Ахтопол137 хотели
Балчик138 хотели
Бургас238 хотели
Бяла, Варна58 хотели
Варна333 хотели
Велика20 хотели
Каварна62 хотели
Китен214 хотели
Кранево62 хотели
Лозенец149 хотели
Несебър285 хотели
Обзор109 хотели
Поморие499 хотели
Приморско413 хотели
Равда234 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас221 хотели
Синеморец74 хотели
Слънчев Бряг620 хотели
Созопол505 хотели
Царево203 хотели
Черноморец247 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане