Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Регионален исторически музей - В. Търново

автор: ROOMS.bg , на 1 km от Къпиново.    , Адрес: Велико Търново, ул. Никола Пиколо 6
Регионален исторически музей - В. Търново, Снимка

 Към регионалният исторически музей са включени много обекти с историческо и културно значение, намиращи се в гр.Велико Търново и областта.Това са гр.Велико Търново,архитектурно-музеен резерват „Арбанаси”,Калифарево, Вонеща Вода и Никополис ад Иструм.

  Историческият музей се грижи за огромното  наследство завещано  от предците ни.Най-многобройни исторически паметници има в града.Първо място по значимост заема величествената крепост Царевец,която е най-важната  крепост по времето на Второто българско царство. На базата на археологическите разкопки се предполага, че нейния строеж, чиито останки виждаме днес е започнал през 12 век. Масивната крепостна стена е пазила през вековете българските царе и културното ни наследство. Туристите могат да научат много за историята ни от експонатите в археологическия музей, музеите „Възраждане и Учредително събрание” и „Нова и най- нова история”. Запазена е каменната постройка на Затвора –музей. Тя е на три етажа, два вътрешни двора, оградени от високи зидове и спомагателни постройки. Експозицията е разположена на приземния и първия етаж, подредени са за посетители три от килиите и карцера. В помещенията за мъчения са изложени уредите използвани за тях, а върху фототабло са имената на известни личности затваряни тук – Филип Тотю, Васил Левски, Тодор Каблешков и др. Близо до тях е разположена Серафкината къща, където се представят етнографски изложби.Пристъпиш ли прага и, те обзема спокойствие и уют което се подсилва от великолепието на дърворезбования таван. В източното подножие на крепостта Трапезица се намира църквата „Св. Георги”. Масивно изградената каменна постройка е издигната в началото на 17 век. Според надпис разположен над входната врата старинната църква е построена и украсена от дарители. Построяването на храма „Св.Петър и Павел”, намиращ се в подножието на хълма Царевец се свързва с пренасянето на мощите на св.Йоан Поливотски от цар Калоян в Търновград през 1204г. В по–късен етап прераства в манастирски комплекс. Запазени от безпощадната разруха на времето са части от стенописен календар. Историческите сведения свързват строежа на църквата „Св.Димитър”с въстанието на Асен и Петър. Намира се в източното подножие на крепостта Трапезица. Живописен вид на храм –паметника предава редуването на каменни и тухлени редове. При разкопки около него са открити останки от друг християнски храм и голям некропол.

  Резервата с. Арбанаси е притегателен център за посетители от цял свят със своята богата история  и уникална красота.Тук можем да видим къщи запазили своята автентичност до наши дни, изящни украси и дърворезби.Ще посетим старинната църква „Свето Възнесение Господне”, строена през15-ти век и съхранила безценни стенописи. Възхищение и гордост предизвикват в нас останалите църкви и двата манастира, всеки  със свое очарование. Селището се посещава и от учении, археолози ,историци и художници заради архитектурното и художественото си наследство.

  Южно от гр.В.Търново на 11км. от него влизаме  в гр.Килифарево. Експозицията на историческия музей се помещава в Саралиевата къща. Документите, снимките и веществените материали изложени там, разказват за епохата на османското владичество, Възраждането и материалната и духовна култура на населението. Богата колекция от експонати ни представя разцвета на занаятчийството,майсторството при  изработването  надгробни плочи,графики и скулптури. Родната къща на легендарния български войвода Филип Тотю е на 40км.южно от гр.В.Търново, близо до с.Вонеща вода. Интерес предизвиква и римския град Никополис ад Иструм на 20 км. северно от областния град. Основан е от римския император Марк Траян и имал важно стратегическо значение. Некрополът на града е разположен от двете страни на пътя.

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност
затвори картата
зареждане