Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Регионален исторически музей - В. Търново

автор: ROOMS.bg , на 1 km от Къпиново.    , Адрес: Велико Търново, ул. Никола Пиколо 6
Регионален исторически музей - В. Търново, Снимка

 Към регионалният исторически музей са включени много обекти с историческо и културно значение, намиращи се в гр.Велико Търново и областта.Това са гр.Велико Търново,архитектурно-музеен резерват „Арбанаси”,Калифарево, Вонеща Вода и Никополис ад Иструм.

  Историческият музей се грижи за огромното  наследство завещано  от предците ни.Най-многобройни исторически паметници има в града.Първо място по значимост заема величествената крепост Царевец,която е най-важната  крепост по времето на Второто българско царство. На базата на археологическите разкопки се предполага, че нейния строеж, чиито останки виждаме днес е започнал през 12 век. Масивната крепостна стена е пазила през вековете българските царе и културното ни наследство. Туристите могат да научат много за историята ни от експонатите в археологическия музей, музеите „Възраждане и Учредително събрание” и „Нова и най- нова история”. Запазена е каменната постройка на Затвора –музей. Тя е на три етажа, два вътрешни двора, оградени от високи зидове и спомагателни постройки. Експозицията е разположена на приземния и първия етаж, подредени са за посетители три от килиите и карцера. В помещенията за мъчения са изложени уредите използвани за тях, а върху фототабло са имената на известни личности затваряни тук – Филип Тотю, Васил Левски, Тодор Каблешков и др. Близо до тях е разположена Серафкината къща, където се представят етнографски изложби.Пристъпиш ли прага и, те обзема спокойствие и уют което се подсилва от великолепието на дърворезбования таван. В източното подножие на крепостта Трапезица се намира църквата „Св. Георги”. Масивно изградената каменна постройка е издигната в началото на 17 век. Според надпис разположен над входната врата старинната църква е построена и украсена от дарители. Построяването на храма „Св.Петър и Павел”, намиращ се в подножието на хълма Царевец се свързва с пренасянето на мощите на св.Йоан Поливотски от цар Калоян в Търновград през 1204г. В по–късен етап прераства в манастирски комплекс. Запазени от безпощадната разруха на времето са части от стенописен календар. Историческите сведения свързват строежа на църквата „Св.Димитър”с въстанието на Асен и Петър. Намира се в източното подножие на крепостта Трапезица. Живописен вид на храм –паметника предава редуването на каменни и тухлени редове. При разкопки около него са открити останки от друг християнски храм и голям некропол.

  Резервата с. Арбанаси е притегателен център за посетители от цял свят със своята богата история  и уникална красота.Тук можем да видим къщи запазили своята автентичност до наши дни, изящни украси и дърворезби.Ще посетим старинната църква „Свето Възнесение Господне”, строена през15-ти век и съхранила безценни стенописи. Възхищение и гордост предизвикват в нас останалите църкви и двата манастира, всеки  със свое очарование. Селището се посещава и от учении, археолози ,историци и художници заради архитектурното и художественото си наследство.

  Южно от гр.В.Търново на 11км. от него влизаме  в гр.Килифарево. Експозицията на историческия музей се помещава в Саралиевата къща. Документите, снимките и веществените материали изложени там, разказват за епохата на османското владичество, Възраждането и материалната и духовна култура на населението. Богата колекция от експонати ни представя разцвета на занаятчийството,майсторството при  изработването  надгробни плочи,графики и скулптури. Родната къща на легендарния български войвода Филип Тотю е на 40км.южно от гр.В.Търново, близо до с.Вонеща вода. Интерес предизвиква и римския град Никополис ад Иструм на 20 км. северно от областния град. Основан е от римския император Марк Траян и имал важно стратегическо значение. Некрополът на града е разположен от двете страни на пътя.

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена75 хотели
Ахтопол126 хотели
Балчик116 хотели
Бургас227 хотели
Бяла, Варна54 хотели
Варна336 хотели
Велика19 хотели
Каварна47 хотели
Китен213 хотели
Кранево57 хотели
Лозенец154 хотели
Несебър267 хотели
Обзор107 хотели
Поморие505 хотели
Приморско403 хотели
Равда202 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас199 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг557 хотели
Созопол510 хотели
Царево199 хотели
Черноморец216 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане