Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Регионален исторически музей гр. Смолян

автор: ROOMS.bg , на 9.6 km от Смолян.    , Адрес: Смолян, ул. Дичо Петров 5, GPS координати: N 41.5761792    E 24.7147107
Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка
Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 1Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 2Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 3Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 4

 Регионалния исторически музей „Стою Шишков” се намира в центъра на град Смолян, в специално проектирана сграда, с внушителен архитектурен облик с водна каскада, и е част от културния комплекс изграден над амфитеатъра. Общата площ на сградата е 1410 квадратни метра, със зали за постоянни и временни експозиции и изложби на различни тематики; ателиета и лаборатории за реставрации.  В сградата са построени платформи за достъп на хора с увреждания. Новатор е в идеята да предлага пътеводител на постоянните експонати в браилов еквивалент. Музеят е един от най-големите и най-стари, с много богата и атрактивна експозиция, съдържаща над 150 хиляди образци. Съхранената в него историческа памет е изключително ценна. Тя проследява живота на хората в Средните Родопи от праисторическата ера  до наши дни със  специфичните неща и върхови моменти.

  Музея е създаден от достойния родолюбец и общественик Стою Шишков през 1935г.. И днес продължават да се издирват , изучават и изследват новооткрити предмети, да се работи повече хора да се докоснат до обаянието на огромното културно богатство, да се върнем при корените си, да опознаем бита  на прародителите си и духовно да се обогатим. При влизане в музея пред нас се разкрива невероятната красота на етнографската композиция с разкошните родопски черги и халища събрали в себе си труда и майсторството на самобитното творчество, а вълшебната музика на стоте чанове омайва и разпръсква своята магия  наоколо. В многобройните зали са подредени различни по тематика експозиции обособени в два основни раздела, Археология – „ Праистория „,”Траки”, „Средновековие” и  Етнография –„Традиционни занаяти”,”Родопска архитектура”,”Традиции и „Съвременност”. Има богат фотоархив, много ордени и медали. В детайли е проследен живописния кукерски обичай. Отделено е място за маскарадните игри от село Широка лъка, впечатляват древни предмети изработени от ковано желязо и мед, народни носии.

 За международен ден на музеите е обявен 18 май. Тогава се провеждат различни мероприятия, които осъществяват международен културен обмен, обогатяват и подобряват взаимното сътрудничество. На този ден музеите отварят врати и осигуряват безплатен достъп па посетителите си .Към музея се правят редица образователни програми, които са се наложили във времето, свързани предимно с проучвания, работа в ателиетата, възстановка на автентични народни  танци и обичаи, водени от способни специалисти в съответната област. От тук знания  и вдъхновение черпят студенти, учени, творци, осигуряват се екскурзоводи по различни маршрути, а околността изобилства от стойностни  забележителности, които да разгледате и разкошна, пленителна природа. Може да посетите красивите църкви и параклиси, Смоленския водопад, Момчиловата крепост, Архитектурен комплекс Чешитска махала. Регионалния музей е сред Стоте национални туристически обекти. 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол115 хотели
Балчик96 хотели
Бургас224 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна304 хотели
Велика19 хотели
Каварна43 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец166 хотели
Несебър244 хотели
Обзор114 хотели
Поморие454 хотели
Приморско392 хотели
Равда199 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас180 хотели
Синеморец80 хотели
Слънчев Бряг523 хотели
Созопол523 хотели
Царево216 хотели
Черноморец201 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане