Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Регионален исторически музей гр. Смолян

автор: ROOMS.bg , на 9.6 km от Смолян.    , Адрес: Смолян, ул. Дичо Петров 5, GPS координати: N 41.5761792    E 24.7147107
Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка
Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 1Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 2Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 3Регионален исторически музей гр. Смолян, Снимка 4

 Регионалния исторически музей „Стою Шишков” се намира в центъра на град Смолян, в специално проектирана сграда, с внушителен архитектурен облик с водна каскада, и е част от културния комплекс изграден над амфитеатъра. Общата площ на сградата е 1410 квадратни метра, със зали за постоянни и временни експозиции и изложби на различни тематики; ателиета и лаборатории за реставрации.  В сградата са построени платформи за достъп на хора с увреждания. Новатор е в идеята да предлага пътеводител на постоянните експонати в браилов еквивалент. Музеят е един от най-големите и най-стари, с много богата и атрактивна експозиция, съдържаща над 150 хиляди образци. Съхранената в него историческа памет е изключително ценна. Тя проследява живота на хората в Средните Родопи от праисторическата ера  до наши дни със  специфичните неща и върхови моменти.

  Музея е създаден от достойния родолюбец и общественик Стою Шишков през 1935г.. И днес продължават да се издирват , изучават и изследват новооткрити предмети, да се работи повече хора да се докоснат до обаянието на огромното културно богатство, да се върнем при корените си, да опознаем бита  на прародителите си и духовно да се обогатим. При влизане в музея пред нас се разкрива невероятната красота на етнографската композиция с разкошните родопски черги и халища събрали в себе си труда и майсторството на самобитното творчество, а вълшебната музика на стоте чанове омайва и разпръсква своята магия  наоколо. В многобройните зали са подредени различни по тематика експозиции обособени в два основни раздела, Археология – „ Праистория „,”Траки”, „Средновековие” и  Етнография –„Традиционни занаяти”,”Родопска архитектура”,”Традиции и „Съвременност”. Има богат фотоархив, много ордени и медали. В детайли е проследен живописния кукерски обичай. Отделено е място за маскарадните игри от село Широка лъка, впечатляват древни предмети изработени от ковано желязо и мед, народни носии.

 За международен ден на музеите е обявен 18 май. Тогава се провеждат различни мероприятия, които осъществяват международен културен обмен, обогатяват и подобряват взаимното сътрудничество. На този ден музеите отварят врати и осигуряват безплатен достъп па посетителите си .Към музея се правят редица образователни програми, които са се наложили във времето, свързани предимно с проучвания, работа в ателиетата, възстановка на автентични народни  танци и обичаи, водени от способни специалисти в съответната област. От тук знания  и вдъхновение черпят студенти, учени, творци, осигуряват се екскурзоводи по различни маршрути, а околността изобилства от стойностни  забележителности, които да разгледате и разкошна, пленителна природа. Може да посетите красивите църкви и параклиси, Смоленския водопад, Момчиловата крепост, Архитектурен комплекс Чешитска махала. Регионалния музей е сред Стоте национални туристически обекти. 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more и на планина
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол121 хотели
Балчик113 хотели
Бургас221 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна325 хотели
Велика20 хотели
Каварна45 хотели
Китен211 хотели
Кранево57 хотели
Лозенец152 хотели
Несебър266 хотели
Обзор107 хотели
Поморие496 хотели
Приморско388 хотели
Равда196 хотели
Сарафово64 хотели
Свети Влас193 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг544 хотели
Созопол504 хотели
Царево194 хотели
Черноморец209 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане