Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Регионален исторически музей - Враца

автор: ROOMS.bg , на 1.9 km от Враца.    , Адрес: Враца, пл. Христо Ботев 2
Регионален исторически музей - Враца , Снимка

 Духовния пастир и епископ във Врачанския край Св. Софроний години наред е събирал ценни ръкописи. Сбирката се обогатява през годините от видни личности радетели за  църковната и национална независимост на страната ни . През 1925г. във врачанската мъжка гимназия е изложена първата музейна сбирка, 1953г. се създава окръжния народен музей, но първата експозиция е показана три години по–късно. Нужни са години за доизграждане и оформяне на различните зали.

   В чест на Христо Ботев е изграден през 1976г. етнографско-възрожденски комплекс, поместват се музейни сбирки в домове на известни личности и се обхващат редица паметници на културно историческо наследство в околността. Ръководството и поддръжката се поемат от музея. Централната зала на музея е приютила различни по тематика експозиции, многобройни експонати грабват вниманието на любознателните  посетители. Археологията обхваща няколко зали, които показват развитието на човечеството от древността  до римската епоха. Отличават се колекция култови съдове, уникални глинени фигурки, бронзови брадви и други оръдия на труда, предмети на бита, характерни за различните епохи оръжия, накити, амулети…Най- магнетична е залата със златното съкровище, където са събрани шедьоври на античното златарство.

  Историята на града и Възраждането се проследява в залата отредена за история на България. Тя е тясно свързана с априлското въстание и подвига на Ботев. Не е пропусната и по-новата история, фотоматериалите  и архивните документи разкриват икономическото, политическо и културно развитие на Врачанския край. Скъпоценните и полускъпоценни камъни имат притегателна сила и не можем да ги подминем, ще видим и образци на скали и минерали.Любителите на живописта ще останат удовлетворени от произведенията на известни наши творци, събрани са голям брой картини, скулптори и приложно изкуство. Построена е и зала на открито-„Лапидариумът”, където са експонирани надгробни плочи и редки мозайки от средновековието и римската епоха.

  Етнографската изложба в училището „Възнесение” е систематизирана в четирите сезона –зима, пролет, лято,  есен. За всеки сезон са подредени характерни облекла, инструменти необходими за упражняваните тогава занаяти, показани са най-важните народни празници и обичаи. Можем да видим редки музикални инструменти.  В отделно построено отделение се помещава изложбата на превозни средства предимно стари волски коли и каручки.  

  В къща-музей „Иван Замбин”е представено златарството като занаят , има оборудвано златарско ателие с всичко необходимо Изложени са изящни накити. Къщата на заможната фамилия  Хаджитошев е построена във възрожденски стил, в нея са запазени ценни икони, някои съдове и  лични вещи на фамилията, неповторим облик предават дърворезбите с вплетеното слънце в тях. Църквата „Св. Възнесение”е с голямо значение за духовния и политически живот в града.Особено ценен е иконостасът и майсторските произведения на Захарий Зограф.

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more и на планина
Добавете забележителност
VIP OFERTA Na more i planina

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол120 хотели
Балчик113 хотели
Бургас219 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна323 хотели
Велика20 хотели
Каварна45 хотели
Китен211 хотели
Кранево57 хотели
Лозенец152 хотели
Несебър264 хотели
Обзор107 хотели
Поморие497 хотели
Приморско388 хотели
Равда197 хотели
Сарафово64 хотели
Свети Влас192 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг543 хотели
Созопол505 хотели
Царево194 хотели
Черноморец209 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане