Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

с. Младежко

автор: ROOMS.bg , на 20.5 km от Бръшлян.    , Адрес: Малко Търново, с. Младежко, GPS координати: N 42.1538516    E 27.3711645
с. Младежко, Снимка
с. Младежко, Снимка 1с. Младежко, Снимка 2с. Младежко, Снимка 3с. Младежко, Снимка 4

  В Югоизточна България на 28 километра от град Малко Търново и 50 километра от областния град  Бургас се намира село Младежко. На седем километра навътре, на запад се отбиваме от главния път Бургас – М.Търново и потъваме в прохладата на девствената природа, съпътства ни тишината и спокойствието излъчвано от вековните дървета, свежата уникална странджанска растителност, и искрящата чистото на реките. Намира се на надморската височина е 220 метра.

 Около селото се извива едноименната река Младежка. Селото съществува още от древността, според направените проучвания, но няма точни данни кога точно е създадено, намерени са останки от къснобронзовата и ранножелязната епоха. През края на 19 и началото на 20 век селището се е казвало Карамлък, което означава Тъмна река, в началото обитателите му са били българи, от 1829г. започват да се заселват и турци. През времето, когато са се водили Балканските войни в селото намират убежище  бежанци от Одринска Тракия. По това време 1929г. започва строителството на така наречените „шаронски къщи” – кръстени така на името на своя създател французинът Рене Шарон и построени от държавата специално за бежанците, някои от тях могат да се видят и днес. Името Карамлък селището носи до 1958г., когато е преименувано в Младежко в чест на младежите, които построили шосето по течението на реката. Близо до селото се намират пещери обитавани от древни  времена- „Леярниците”. Само на километър и половина  на запад са отдалечени останките на „Голямото кале”- най-голямата късноантична  българска крепост в Странджа, заемаща площ от 41.5 дка., заобиколена от трите страни с крепостни стени с еднаква дебелина навсякъде на зида, издигната е от ломени камъни без да е използван хоросан, с правоъгълни бойни кули изнесени навън, днес могат да се видят  само части от тях,  във вътрешността на крепостта е разположена пещерата „Калето”, при проучвания в нея са открити керамични предмети от  късното Средновековие  обхващащо периода между 12-14 век., железни предмети, бронзова гривна,  впечатляваща статуетка на конче от бронз. При разкопките на крепостта са намерени много доказателства от късната античност, които свързват възникването и с развитието на металургията в района. До наши дни  са достигнали много ценни монети от времето на Константин Велики и Теодосий І. До известните забележителности водят редица маркирани екопътеки. Денят  28 август, когато се чества Голяма Богородица е приет за празник на село Младежко, там се събират много хора на традиционния събор. Природата сред която се намира селището удивява с чистота, заобикалят го живописни каньони, в  кристално бистрите води се виждат плуващите пъстърви, в пещерите се срещат много ценни видове прилепни колонии. Там се среща и много редкия за страната ни Египетски лешояд.

 Край селото се намират придобиващите все по-голяма известност студени карстови извори, те са били известни още по времето на турското робство, изградени са басейни към които много хора отиват да търсят изцеление  за редица заболявания  на сърдечносъдовата, нервната система, ревматизъм… Вярващите в нетрадиционната медицина прекарват дори нощите под  открито небе с вяра и молитви за здраве. Невероятно е съчетанието между прелестната природа, загадъчните пещери, античната крепост и лековитите извори. Това очарователно райско кътче от Странджа се превръща в притегателен център за много наши и чужди туристи. За удобство и за една интересна и пълноценна почивка са построени малки уютни вилички, бунгала, може да се насладите и на по-тесен  контакт с природата и да си разпънете палатка под красивото звездно небе.

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na планина лятна
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол124 хотели
Балчик115 хотели
Бургас223 хотели
Бяла, Варна54 хотели
Варна354 хотели
Велика20 хотели
Каварна45 хотели
Китен221 хотели
Кранево54 хотели
Лозенец153 хотели
Несебър268 хотели
Обзор114 хотели
Поморие510 хотели
Приморско393 хотели
Равда202 хотели
Сарафово66 хотели
Свети Влас205 хотели
Синеморец72 хотели
Слънчев Бряг550 хотели
Созопол524 хотели
Царево203 хотели
Черноморец209 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане