Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Средновековна крепост –село Мезек

автор: Павлина Янева, на 16.1 km от Свиленград.    , Адрес: Свиленград, с. Мезек, GPS координати: N 41.7374917    E 26.0835975
Средновековна крепост –село Мезек, Снимка
Средновековна крепост –село Мезек, Снимка 1Средновековна крепост –село Мезек, Снимка 2Средновековна крепост –село Мезек, Снимка 3Средновековна крепост –село Мезек, Снимка 4

    Село Мезек се намира само на километър от границата ни с Гърция, малкото уникално селце има древна история и пази богато историческо наследство, разположено е в Тракийската низина в подножието на величествените Родопи, част е от територията на общинския център Свиленград, който се намира на 10 километра.

  Наблизо функционира известна винарска изба с висококачествени вина, самото село също разполага с винарска изба, но вината произвеждани там са ботикови  и може да се опитат само там в самобитна битова обстановка и приятна тракийска музика.  Удостоено е с престижния  златен печат за европейско селище. В местността  са открити няколко  забележителни обекта донесли славата му на древно селище, според достигналите до наши дни документи и проучвания се разбира, че е било важно тракийско средище и е носело името Музак, което означава музей. В земята на могилата Мелтепе, намираща се в покрайнините е най-добре запазената куполна гробница от четвърти век преди  Христа. Тя е изцяло запазена в оригиналния си вид, в нея са намерени автентични древни реликви даващи ни ценни сведения за способностите и постиженията на траките  в областта на строителството, бита, култови обреди и вярвания.

   От края на 11 и началото на 12 век датира и намиращата се почти до нея Средновековна крепост, за която се предполага, че е присъстващата в старинните  книги крепост „Неутзикон”, останалите и  руини са най-добре запазените в страната ни, предполага се, че функционирала до  края на 14 век, когато страната попада под Османското владичество. Крепостните стени ограждат  около седем декара площ наподобяваща неправилен четириъгълник с дължина 110 метра и ширина 60 метра иззидани от ломен камък споен с хоросан, между тях са вградени четириредови пояси от тухли, укрепена е с девет кули  стратегически разположени с заоблена форма и височина над 10 метра.

   Кулите са разделени на етажи, завършват с бойници, през вътрешността им минават дървен стълби, най-голямо впечатление прави кулата в югозападния крайна крепостта, най-голяма и добре запазена на три етажа и две бойници дава възможност за отбрана дори когато противника е проникнал в укреплението. Северната страна е подсилена с допълнителна кула и труднодостъпен ров дебелината достига до 1.90 м., южната страна е най-уязвима. Интерес предизвиква входа, който се намира в чупка на западната стена, така нападателите влизат  в клопка, заклещени на площадката открита за обстрел от двете  страни.

   Източната и южната страна са с дебелина около 2.5 м.и са подсилени с тухли, въз основа на извършените археологически разкопки се разкри, че вътрешното оформление на кулите е различно и са били преназначени за различни цели, една от кулите била използвана за затвор. Първи проучвания прави архитект Рашенов през тридесетте години на двайсети век, но те са частични.

  При поредните проучвания са открити сочещи материали, че укреплението е строено по времето на византийския император А.Комнин, било е оживен център на военен и обществен живот, за това свидетелствуват редица находки на части от върхове на стрели, конски подкови, шпори, керамични съдове, накити, овъглено жито, каменни мелници, инструменти, говорещи за живота който е кипял там, южно от крепостта са открити следи от средновековно селище. Твърдината е разрушена около 1900г., най-пострадала е северната стена, на места крепостния зид е запазил почти пълната си височина, липсват само зъберите на върха.

   Направени са някои реставрации и консервационни дейности  и  е открит информационен туристически център до обекта, който се грижи за крепостта и куполната гробница. Византийската крепост е  национален археологически паметник, от високите кули се открива запленяваща гледка към необятната шир, при ясно време  в далечината се появява Бяло море.

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (1)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more и на планина
Добавете забележителност
VIP OFERTA Na more i planina

Дестинации в България

Албена75 хотели
Ахтопол127 хотели
Балчик116 хотели
Бургас225 хотели
Бяла, Варна54 хотели
Варна336 хотели
Велика19 хотели
Каварна47 хотели
Китен213 хотели
Кранево57 хотели
Лозенец154 хотели
Несебър268 хотели
Обзор107 хотели
Поморие502 хотели
Приморско403 хотели
Равда205 хотели
Сарафово64 хотели
Свети Влас199 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг558 хотели
Созопол510 хотели
Царево200 хотели
Черноморец216 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане