Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!”

автор: Стела Горова, на 12.6 km от Граматиково.    , GPS координати: N 42.0043872    E 27.6530715
"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка
"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 1"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 2"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 3"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 4

   Странджа пази своите тайни. Тук морето прегръща планината, небето целува земята, езичеството се слива с християнството, човекът съществува в пълна хармония с природата. Хората тук пазят тайни за древни ритуали, които времето и историята са променили, но още се почитат и предават от поколение на поколение. Планината, обвита в мистика и легендите за вълшебни извори и скрити съкровища привличат като магнит хиляди туристи всяка година. За пазителите на планината свещените места в Странджа са на изключителна почит. Тук всеки камък носи история, всяко поточе нашепва приказки, във всеки параклис гори свещ. Едно от тези вълшебни места е и светилището Индипасха.

   Тракийското светилище, пазещо тайни за древни жреци и ритуали, е скрито в дебрите на планината, далеч от шума и хорската суета. До тук се стига трудно, но хората вярват, че колкото по – труден е пътят ви, толкова повече водата на вълшебния извор ще ви помогне. Начините да стигнете до Светилището са основно два – единият път започва от местността Качул, която се намира между град Малко Търново и село Граматиково, разстоянието до Индипасха е приблизително 10 км, като на няколко места има информационни табели, които да ви насочват. Другият път тръгва от село Сливарово, от където през гората ще стигнете след около 5 км. И двата пътя са черни, горски, подходящи за високопроходими автомобили. Можете да тръгнете и с лека кола, но рискувате да оставите части от нея по пътя. Стигнете ли до информационна табела за Светилището и дървени пейки и маси, спрете и погледнете зад тях - от там тръгва стръмна пътека, по която след около 500 м ще се спуснете до дълбок и усоен дол. Там Ви чака Индипасха! Мястото е било свещено още за тракийските племена, населявали земите на древната планина. Мистични тракийски жреци са извършвали тук магически ритуали, отдавайки почит към Бога Слънце и Земята - Майка. Но с времето гъсти гори скриват усойното място и хората забравят за извора под скалата. Има легенда за местен пастир, който имал сляп бивол. На пастира му дожаляло за животното и вместо да го убие, той го натирил в гората. Минали няколко дни и то се върнало прогледнало. След време биволът пак ослепял, пастирът пак го отпратил в гората и животното пак се върнало прогледнало. Любопитният пастир последвал бивола, за да види как става това чудо. Следвайки го, стигнал до мрачно и усойно място, където под скала извирала вода, от която добичето пиело. Така от уста на уста легендата за Индипасха възкръснала. Тук хората идват, за да се помолят най-вече за здраве. Силата на Светилището се крие в лековитата вода. Студена и кристално чиста, извираща от подножието на скала, носеща избавление за всички силно вярващи в чудото на Индипасха. Местните хора казват, че водата е най – лековита седмицата след Великден, за това най – много вярващи можете да видите тук по това време на годината. Някои палят свещ в малкия дървен параклис, други връзват част от дреха, за да оставят тук болката и мъката, за да направят път на светлината в живота си и да си тръгнат пречистени и здрави.

  За хората, дошли от любопитство, мястото ще се стори странно и мрачно. Слънце тук няма, влагата пропива въздуха, наоколо ще видите следи от странни ритуали, дрехи, икони, предмети от бита и какво ли още не, оставени на дървеното одърче или висящи над извора. Едно е сигурно – никога няма да забравите това магично място, скрито в зелената прегръдка на Странджа!

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (3)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more
Добавете забележителност
VIP OFERTA Na more
затвори картата
зареждане