Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!”

автор: Стела Горова, на 12.6 km от Граматиково.    , GPS координати: N 42.0043872    E 27.6530715
"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка
"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 1"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 2"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 3"Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” , Снимка 4

   Странджа пази своите тайни. Тук морето прегръща планината, небето целува земята, езичеството се слива с християнството, човекът съществува в пълна хармония с природата. Хората тук пазят тайни за древни ритуали, които времето и историята са променили, но още се почитат и предават от поколение на поколение. Планината, обвита в мистика и легендите за вълшебни извори и скрити съкровища привличат като магнит хиляди туристи всяка година. За пазителите на планината свещените места в Странджа са на изключителна почит. Тук всеки камък носи история, всяко поточе нашепва приказки, във всеки параклис гори свещ. Едно от тези вълшебни места е и светилището Индипасха.

   Тракийското светилище, пазещо тайни за древни жреци и ритуали, е скрито в дебрите на планината, далеч от шума и хорската суета. До тук се стига трудно, но хората вярват, че колкото по – труден е пътят ви, толкова повече водата на вълшебния извор ще ви помогне. Начините да стигнете до Светилището са основно два – единият път започва от местността Качул, която се намира между град Малко Търново и село Граматиково, разстоянието до Индипасха е приблизително 10 км, като на няколко места има информационни табели, които да ви насочват. Другият път тръгва от село Сливарово, от където през гората ще стигнете след около 5 км. И двата пътя са черни, горски, подходящи за високопроходими автомобили. Можете да тръгнете и с лека кола, но рискувате да оставите части от нея по пътя. Стигнете ли до информационна табела за Светилището и дървени пейки и маси, спрете и погледнете зад тях - от там тръгва стръмна пътека, по която след около 500 м ще се спуснете до дълбок и усоен дол. Там Ви чака Индипасха! Мястото е било свещено още за тракийските племена, населявали земите на древната планина. Мистични тракийски жреци са извършвали тук магически ритуали, отдавайки почит към Бога Слънце и Земята - Майка. Но с времето гъсти гори скриват усойното място и хората забравят за извора под скалата. Има легенда за местен пастир, който имал сляп бивол. На пастира му дожаляло за животното и вместо да го убие, той го натирил в гората. Минали няколко дни и то се върнало прогледнало. След време биволът пак ослепял, пастирът пак го отпратил в гората и животното пак се върнало прогледнало. Любопитният пастир последвал бивола, за да види как става това чудо. Следвайки го, стигнал до мрачно и усойно място, където под скала извирала вода, от която добичето пиело. Така от уста на уста легендата за Индипасха възкръснала. Тук хората идват, за да се помолят най-вече за здраве. Силата на Светилището се крие в лековитата вода. Студена и кристално чиста, извираща от подножието на скала, носеща избавление за всички силно вярващи в чудото на Индипасха. Местните хора казват, че водата е най – лековита седмицата след Великден, за това най – много вярващи можете да видите тук по това време на годината. Някои палят свещ в малкия дървен параклис, други връзват част от дреха, за да оставят тук болката и мъката, за да направят път на светлината в живота си и да си тръгнат пречистени и здрави.

  За хората, дошли от любопитство, мястото ще се стори странно и мрачно. Слънце тук няма, влагата пропива въздуха, наоколо ще видите следи от странни ритуали, дрехи, икони, предмети от бита и какво ли още не, оставени на дървеното одърче или висящи над извора. Едно е сигурно – никога няма да забравите това магично място, скрито в зелената прегръдка на Странджа!

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (3)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA - Dobrinishte
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол126 хотели
Балчик114 хотели
Бургас229 хотели
Бяла, Варна56 хотели
Варна343 хотели
Велика20 хотели
Каварна47 хотели
Китен213 хотели
Кранево57 хотели
Лозенец152 хотели
Несебър269 хотели
Обзор107 хотели
Поморие505 хотели
Приморско389 хотели
Равда201 хотели
Сарафово66 хотели
Свети Влас198 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг557 хотели
Созопол507 хотели
Царево196 хотели
Черноморец217 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане