Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”

автор: ROOMS.bg , на 17.7 km от Мадара.    
Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”, Снимка
Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”, Снимка 1Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”, Снимка 2

   Шумен е град с богато историческо и културно наследство, намира се в Североизточна  България, в града има много известни забележителности, които са притегателен център за много наши и чужди туристи. Една от тях е атрактивната турска джамия на Шериф Халил паша известна като Томбул джамия, най-известния мюсюлмански действащ храм на територията на страната и е обявен за архитектурно-строителен паметник. Религиозната забележителност  се намира в югозападния край на Шумен и е единствения който позволява туристически посещения, в миналото е заемал място в централната част, но с разрастването на града е останал в страни. Строежа на джамията започва през 18 век, началото е поставено през 1740 г., а строежът е завършен 1744 г., разположен е на 1730 кв.м. площ. Тя е втора по големина на Балканския полуостров след турския молитвен дом Султан Селим в град Одрин, красивата архитектура е от началото на 18 век с вплетени елементи от френския барок. Името Томбул  получава заради овалната  форма  на купола си, името на турски означава топчест, надут, любопитно е, че при строежа  за основи на мюсюлманския храм са използвани колони принадлежащи на български дворец от старата столица Плиска, този факт дава основание на учени и археолози да предполагат, че останките на царския дворец по времето когато е строена джамията - „Шериф Халил Паша” са били все още запазени, след този период руините са разграбени.

   Томбул джамия е комплекс от няколко сгради, основната е постройката с молитвения храм, има просторен двор и пристройка с жилищни помещения, във  нея са обособени дванадесет стаи, които преди са били училище на мюсюлманската общност, а днес служат за пансион. Конструкцията на молитвената зала се изменя няколко пъти и последователно заема различни геометрични форми, първоначално влизаме в квадратна зала, която преминава в осмоъгълник, той пък се превръща в кръг завършващ със сферата на купола, залата се осветява от четири пояса прозорци, голяма част от тях с колоритни цветни мозайки, височината на залата за молитви е около 25 метра, минарето е с внушителните 40 метра височина. Вътрешният облик е завладяващ с живописните си цветни пана, заедно с преобладаващите  оригинални арабски надписи които представляват сури от Корана, в медресето се открояват пленителни украси от геометрични и растителни форми, в залата е отделено молитвено помещение за жените. При направени изследователски проучвания на изображенията по стените  и купола са открити ценни стенописи останали под новите рисунки. Дворът е обгърнат със сводове с   нестандартна форма и интериор, аркадната композиция се поддържа от четири мраморни колони, около сто стъпала отвеждат до балкона от който ходжата на висок глас призовава за молитва вярващите. На двора попадаме пред големия шадраван предназначен за ритуалното  измиване на поклонниците на мюсюлманската вяра, те смятат тази вода за свещена. В миналото  джамията е разполагала с  библиотека, съхранявала голяма сбирка от религиозна литература, днес тези над пет хиляди екземпляра са пренесени в софийската библиотека „Св.Св.Кирил и Методий”.

   Томбул джамия-„Шериф Халил Паша” е ценен представител на мюсюлманската култура и дух, включена е в списъка на България създаден 1966 г на Стоте национални туристически обекти, джамията е снабдена с важния за някои от туристите печат. В храма може да намерите информационни материали, да си купите интересни сувенири, да научите повече от беседите изнасяни на български език.

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA Na more и на планина
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол126 хотели
Балчик115 хотели
Бургас231 хотели
Бяла, Варна55 хотели
Варна339 хотели
Велика19 хотели
Каварна47 хотели
Китен213 хотели
Кранево57 хотели
Лозенец152 хотели
Несебър267 хотели
Обзор107 хотели
Поморие509 хотели
Приморско401 хотели
Равда201 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас199 хотели
Синеморец75 хотели
Слънчев Бряг558 хотели
Созопол509 хотели
Царево197 хотели
Черноморец216 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане