Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”

автор: ROOMS.bg , на 17.7 km от Мадара.    
Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”, Снимка
Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”, Снимка 1Томбул джамия - „Шериф Халил Паша”, Снимка 2

   Шумен е град с богато историческо и културно наследство, намира се в Североизточна  България, в града има много известни забележителности, които са притегателен център за много наши и чужди туристи. Една от тях е атрактивната турска джамия на Шериф Халил паша известна като Томбул джамия, най-известния мюсюлмански действащ храм на територията на страната и е обявен за архитектурно-строителен паметник. Религиозната забележителност  се намира в югозападния край на Шумен и е единствения който позволява туристически посещения, в миналото е заемал място в централната част, но с разрастването на града е останал в страни. Строежа на джамията започва през 18 век, началото е поставено през 1740 г., а строежът е завършен 1744 г., разположен е на 1730 кв.м. площ. Тя е втора по големина на Балканския полуостров след турския молитвен дом Султан Селим в град Одрин, красивата архитектура е от началото на 18 век с вплетени елементи от френския барок. Името Томбул  получава заради овалната  форма  на купола си, името на турски означава топчест, надут, любопитно е, че при строежа  за основи на мюсюлманския храм са използвани колони принадлежащи на български дворец от старата столица Плиска, този факт дава основание на учени и археолози да предполагат, че останките на царския дворец по времето когато е строена джамията - „Шериф Халил Паша” са били все още запазени, след този период руините са разграбени.

   Томбул джамия е комплекс от няколко сгради, основната е постройката с молитвения храм, има просторен двор и пристройка с жилищни помещения, във  нея са обособени дванадесет стаи, които преди са били училище на мюсюлманската общност, а днес служат за пансион. Конструкцията на молитвената зала се изменя няколко пъти и последователно заема различни геометрични форми, първоначално влизаме в квадратна зала, която преминава в осмоъгълник, той пък се превръща в кръг завършващ със сферата на купола, залата се осветява от четири пояса прозорци, голяма част от тях с колоритни цветни мозайки, височината на залата за молитви е около 25 метра, минарето е с внушителните 40 метра височина. Вътрешният облик е завладяващ с живописните си цветни пана, заедно с преобладаващите  оригинални арабски надписи които представляват сури от Корана, в медресето се открояват пленителни украси от геометрични и растителни форми, в залата е отделено молитвено помещение за жените. При направени изследователски проучвания на изображенията по стените  и купола са открити ценни стенописи останали под новите рисунки. Дворът е обгърнат със сводове с   нестандартна форма и интериор, аркадната композиция се поддържа от четири мраморни колони, около сто стъпала отвеждат до балкона от който ходжата на висок глас призовава за молитва вярващите. На двора попадаме пред големия шадраван предназначен за ритуалното  измиване на поклонниците на мюсюлманската вяра, те смятат тази вода за свещена. В миналото  джамията е разполагала с  библиотека, съхранявала голяма сбирка от религиозна литература, днес тези над пет хиляди екземпляра са пренесени в софийската библиотека „Св.Св.Кирил и Методий”.

   Томбул джамия-„Шериф Халил Паша” е ценен представител на мюсюлманската култура и дух, включена е в списъка на България създаден 1966 г на Стоте национални туристически обекти, джамията е снабдена с важния за някои от туристите печат. В храма може да намерите информационни материали, да си купите интересни сувенири, да научите повече от беседите изнасяни на български език.

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол122 хотели
Балчик123 хотели
Бургас246 хотели
Бяла, Варна56 хотели
Варна366 хотели
Велика21 хотели
Каварна44 хотели
Китен229 хотели
Кранево64 хотели
Лозенец157 хотели
Несебър271 хотели
Обзор118 хотели
Поморие517 хотели
Приморско410 хотели
Равда206 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас209 хотели
Синеморец78 хотели
Слънчев Бряг547 хотели
Созопол536 хотели
Царево213 хотели
Черноморец215 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане