Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Тракийска гробница – гр Казанлък

автор: ROOMS.bg , на 1.1 km от Казанлък.    
Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка
Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 1Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 2Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 3Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 4

Тракийската гробница открита в град Казанлък  е кръглокуполна зидана гробница в близост до античната столица Севтополис на Одринското царство и е част от голям некропол, уникалния древен паметник ни връща  назад в края на четвърти век преди новата ера. Гробницата е сътворена от тракийския владетел Ройгос в недрата на природно хълмисто  възвишение, открита е случайно от група войници при изкопаването на окоп  под могилен насип на 19 април 1944г. в североизточния край на града. По време на изкопа на хълма Тюлбето попаднали на стара зидана стена, продължили да копаят и открили кръгло сводесто помещение, започнали проучванията на археолози и  констатирали наличието на безценната тракийска находка. Тя е  изключително ценна  не само за нашата страна, но има голямо международно значение за което е включена през 1979 г. в списъка на Юнеско за Световното културно и природно наследство. Подобни куполни гробници са намерени  в Мала Азия , Южна Русия, но откритата в Казанлък е най- добре запазена, достъпа до нея е ограничен, за да може да се съхрани в автентичния си вид и предпази от разрушаване. Нисък тесен коридор води до корпусът - гробна камера с кошеровидно –камбановиден купол, изграден е от правоъгълни тухли, които в кръглото  помещение преминават в трапецовидни, слепени  с хоросан. Каменна риза покрива постройката, два успоредни зида образуват преддверието с дължина 2.60 метра и ширина 1.80 метра което води към камерата. Там  са намерени кости  от кон, а в самата гробница останки на мъж и жена, открити са сравнително малко предмети, затова се предполага, че е била ограбвана. Достигналите до нас находки говорят за познанията и майсторството на траките, под дебелия слой пръст и прах при археологичните разкопки са извадени златни копчета, позлатени мъниста от глина, малки глинени розетки с цветна украса, по- голяма розетка с двадесет и осем позлатени от лицевата страна  листенца,  златни накити, част от желязна юзда, връх от копие и ръждясали късове от нож. Различават се две жертвени огнища носещи отпечатъка на жертвоприношение, обредни и керамични съдове.

  Това което удивява и е прави толкова значима са стенописи от ранноелинистичната епоха, които отразяват земния живот, военните постижения и  картини от вижданията на неизвестния художник за задгробния живот на владетеля положен в нея. Античните стенописи са богато украсени и заемат площ около 40 квадратни метра, използвани са четири основни цвята- черен, жълт, червен и бял, изобразена е декоративна и фигурална живопис, използвана е техника при която мазилката е добила лъскавина, декорацията е разкошна с мраморни плочи и оригинални архитектурни детайли, сцените изобразяват предимно военни, митични  сцени и  коне.  Централно място заемат образа на мъж и жена седнали пред пищна трапеза, а около тях се различават  хора носещи дарове, с несравнимо съвършенство се откроява изображение на  коне с колесница. В куполното помещение е изобразена  разгърната многофигурна композиция, в най-горната част на купола, в галоп препускат няколко конници. За да се защити внушителната красота през 1946г.гробницата е вградена в специална постройка, поставена е климатична система да поддържа необходимите условия за да се опазят стенописите. По  проект на архитекта Младен Панчев е построена близо до оригиналната, гробница- копие. В нея художниците Любен Прашков, Златка Кожухарова, и Слави Войков са пресъздали с изключителна точност  античните стенописи. Тя е в списъка на Стоте национални туристически обекта на България. Казанлъшката долина пази могъща тракийска култура, достигналите до нас храмове, гробници и светилища са над двайсет, някои от откритите там реликви са изложени в Исторически музей „Искра” в града.

 

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (1)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA - Velingrad
Добавете забележителност
затвори картата
зареждане