Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Тракийска гробница – гр Казанлък

автор: ROOMS.bg , на 1.1 km от Казанлък.    
Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка
Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 1Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 2Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 3Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 4

Тракийската гробница открита в град Казанлък  е кръглокуполна зидана гробница в близост до античната столица Севтополис на Одринското царство и е част от голям некропол, уникалния древен паметник ни връща  назад в края на четвърти век преди новата ера. Гробницата е сътворена от тракийския владетел Ройгос в недрата на природно хълмисто  възвишение, открита е случайно от група войници при изкопаването на окоп  под могилен насип на 19 април 1944г. в североизточния край на града. По време на изкопа на хълма Тюлбето попаднали на стара зидана стена, продължили да копаят и открили кръгло сводесто помещение, започнали проучванията на археолози и  констатирали наличието на безценната тракийска находка. Тя е  изключително ценна  не само за нашата страна, но има голямо международно значение за което е включена през 1979 г. в списъка на Юнеско за Световното културно и природно наследство. Подобни куполни гробници са намерени  в Мала Азия , Южна Русия, но откритата в Казанлък е най- добре запазена, достъпа до нея е ограничен, за да може да се съхрани в автентичния си вид и предпази от разрушаване. Нисък тесен коридор води до корпусът - гробна камера с кошеровидно –камбановиден купол, изграден е от правоъгълни тухли, които в кръглото  помещение преминават в трапецовидни, слепени  с хоросан. Каменна риза покрива постройката, два успоредни зида образуват преддверието с дължина 2.60 метра и ширина 1.80 метра което води към камерата. Там  са намерени кости  от кон, а в самата гробница останки на мъж и жена, открити са сравнително малко предмети, затова се предполага, че е била ограбвана. Достигналите до нас находки говорят за познанията и майсторството на траките, под дебелия слой пръст и прах при археологичните разкопки са извадени златни копчета, позлатени мъниста от глина, малки глинени розетки с цветна украса, по- голяма розетка с двадесет и осем позлатени от лицевата страна  листенца,  златни накити, част от желязна юзда, връх от копие и ръждясали късове от нож. Различават се две жертвени огнища носещи отпечатъка на жертвоприношение, обредни и керамични съдове.

  Това което удивява и е прави толкова значима са стенописи от ранноелинистичната епоха, които отразяват земния живот, военните постижения и  картини от вижданията на неизвестния художник за задгробния живот на владетеля положен в нея. Античните стенописи са богато украсени и заемат площ около 40 квадратни метра, използвани са четири основни цвята- черен, жълт, червен и бял, изобразена е декоративна и фигурална живопис, използвана е техника при която мазилката е добила лъскавина, декорацията е разкошна с мраморни плочи и оригинални архитектурни детайли, сцените изобразяват предимно военни, митични  сцени и  коне.  Централно място заемат образа на мъж и жена седнали пред пищна трапеза, а около тях се различават  хора носещи дарове, с несравнимо съвършенство се откроява изображение на  коне с колесница. В куполното помещение е изобразена  разгърната многофигурна композиция, в най-горната част на купола, в галоп препускат няколко конници. За да се защити внушителната красота през 1946г.гробницата е вградена в специална постройка, поставена е климатична система да поддържа необходимите условия за да се опазят стенописите. По  проект на архитекта Младен Панчев е построена близо до оригиналната, гробница- копие. В нея художниците Любен Прашков, Златка Кожухарова, и Слави Войков са пресъздали с изключителна точност  античните стенописи. Тя е в списъка на Стоте национални туристически обекта на България. Казанлъшката долина пази могъща тракийска култура, достигналите до нас храмове, гробници и светилища са над двайсет, някои от откритите там реликви са изложени в Исторически музей „Искра” в града.

 

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (1)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол115 хотели
Балчик97 хотели
Бургас225 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика19 хотели
Каварна43 хотели
Китен229 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец164 хотели
Несебър242 хотели
Обзор114 хотели
Поморие451 хотели
Приморско393 хотели
Равда200 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец80 хотели
Слънчев Бряг512 хотели
Созопол525 хотели
Царево215 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане