Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Тракийска гробница – гр Казанлък

автор: ROOMS.bg , на 1.1 km от Казанлък.    
Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка
Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 1Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 2Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 3Тракийска гробница – гр Казанлък, Снимка 4

Тракийската гробница открита в град Казанлък  е кръглокуполна зидана гробница в близост до античната столица Севтополис на Одринското царство и е част от голям некропол, уникалния древен паметник ни връща  назад в края на четвърти век преди новата ера. Гробницата е сътворена от тракийския владетел Ройгос в недрата на природно хълмисто  възвишение, открита е случайно от група войници при изкопаването на окоп  под могилен насип на 19 април 1944г. в североизточния край на града. По време на изкопа на хълма Тюлбето попаднали на стара зидана стена, продължили да копаят и открили кръгло сводесто помещение, започнали проучванията на археолози и  констатирали наличието на безценната тракийска находка. Тя е  изключително ценна  не само за нашата страна, но има голямо международно значение за което е включена през 1979 г. в списъка на Юнеско за Световното културно и природно наследство. Подобни куполни гробници са намерени  в Мала Азия , Южна Русия, но откритата в Казанлък е най- добре запазена, достъпа до нея е ограничен, за да може да се съхрани в автентичния си вид и предпази от разрушаване. Нисък тесен коридор води до корпусът - гробна камера с кошеровидно –камбановиден купол, изграден е от правоъгълни тухли, които в кръглото  помещение преминават в трапецовидни, слепени  с хоросан. Каменна риза покрива постройката, два успоредни зида образуват преддверието с дължина 2.60 метра и ширина 1.80 метра което води към камерата. Там  са намерени кости  от кон, а в самата гробница останки на мъж и жена, открити са сравнително малко предмети, затова се предполага, че е била ограбвана. Достигналите до нас находки говорят за познанията и майсторството на траките, под дебелия слой пръст и прах при археологичните разкопки са извадени златни копчета, позлатени мъниста от глина, малки глинени розетки с цветна украса, по- голяма розетка с двадесет и осем позлатени от лицевата страна  листенца,  златни накити, част от желязна юзда, връх от копие и ръждясали късове от нож. Различават се две жертвени огнища носещи отпечатъка на жертвоприношение, обредни и керамични съдове.

  Това което удивява и е прави толкова значима са стенописи от ранноелинистичната епоха, които отразяват земния живот, военните постижения и  картини от вижданията на неизвестния художник за задгробния живот на владетеля положен в нея. Античните стенописи са богато украсени и заемат площ около 40 квадратни метра, използвани са четири основни цвята- черен, жълт, червен и бял, изобразена е декоративна и фигурална живопис, използвана е техника при която мазилката е добила лъскавина, декорацията е разкошна с мраморни плочи и оригинални архитектурни детайли, сцените изобразяват предимно военни, митични  сцени и  коне.  Централно място заемат образа на мъж и жена седнали пред пищна трапеза, а около тях се различават  хора носещи дарове, с несравнимо съвършенство се откроява изображение на  коне с колесница. В куполното помещение е изобразена  разгърната многофигурна композиция, в най-горната част на купола, в галоп препускат няколко конници. За да се защити внушителната красота през 1946г.гробницата е вградена в специална постройка, поставена е климатична система да поддържа необходимите условия за да се опазят стенописите. По  проект на архитекта Младен Панчев е построена близо до оригиналната, гробница- копие. В нея художниците Любен Прашков, Златка Кожухарова, и Слави Войков са пресъздали с изключителна точност  античните стенописи. Тя е в списъка на Стоте национални туристически обекта на България. Казанлъшката долина пази могъща тракийска култура, достигналите до нас храмове, гробници и светилища са над двайсет, някои от откритите там реликви са изложени в Исторически музей „Искра” в града.

 

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (1)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена59 хотели
Ахтопол117 хотели
Балчик93 хотели
Бургас225 хотели
Бяла, Варна54 хотели
Варна318 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен227 хотели
Кранево70 хотели
Лозенец155 хотели
Несебър246 хотели
Обзор115 хотели
Поморие457 хотели
Приморско385 хотели
Равда192 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец79 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол530 хотели
Царево212 хотели
Черноморец201 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане