Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Триградско ждрело

автор: ROOMS.bg , на 2.2 km от Триград.    
Триградско ждрело, Снимка
Триградско ждрело, Снимка 1Триградско ждрело, Снимка 2Триградско ждрело, Снимка 3Триградско ждрело, Снимка 4

  Село Триград се намира в най-южните части на Централните Родопи на1450м. надморска височина, южно от град Девин, сред неподправената красота  и спокойствие на дивата природа. На километър и половина северно от село Триград се намира известния прелом Триградско ждрело, с дължина седем  километра, но същинската му част е не повече от два –три километра, най-ниската му точка е „Буков мост” около 946 метра, а най-високата връх Кулата-1543м..

  Пред него се нареждат Буйновското и Трънското ждрело. Живописният каньон се прорязва от внушителната  река Триградска, която се поглъща от пещерата Дяволското гърло и никой не е сигурен накъде отива, след 530 метра се появява като голям карстов извор и се слива с река Буйновска. Впечатляващо високите отвесни зъбери обгръщат течението на реката, западната стена е по-ниска около 180м., а източната достига до 350 м., той е като тунел отначало разстоянието между стените е около 300м., впоследствие достига до 100м.. На места скалите се надвесват заплашително над пътя. Тук са открити две известни пещери облагородени и обезопасени за посетители.

   Едната е перлата на Родопите -Ягодинската пещера, една от най- дългите и невероятно красива, а другата е феноменалната и страховита Дяволско гърло. Тя е мрачна огромна зала с височина 36 м. в която със стряскащо бучене и голяма скорост  се изливат водите на реката от 40 м. височина и образуват един от най-високите подземни водопади, за съжаление от него се вижда много малка част. Пътя следва течението на реката през тесния каньон, пред нас минават като на лента красиви панорамни гледки, просторни поляни се сменят с вековни гори, стръмни варовикови скални масиви в неравни дерета, бистри студени извори бързат към реката. Гледката е внушителна, огромните мраморни скали ни притискат отвсякъде и всяват страхопочитание.

    В този район са направени голям брой археологически изследвания които показват, че тук от древни времена са останали  части от тракийски некрополи и пещерни жилища. Такива останки от енеолита са намерени в пещерата Харамийска които доказват, че е била обитавана в тази епоха, но пещерата не е достъпна за посещения или може би само за любителите на екстремните спортове. В околността са открити още около 150 пещери също недостъпни .

  Триградското ждрело е обявено за природна забележителност и включено в списъка на Стоте национални туристически обекти на България. Тук живеят над десет вида редки птици затова територията  е обявена за защитена през 1963г., в местността „Чаирите” са обособени  няколко наклонени свлачищни езера, по зелените пъстри ливади можем да се полюбуваме на една рядко цвете -Силивряк, притежаващ уникалните свойства на амброзията, за него се носи местна  легенда. Когато Орфей засвирел дори вятъра се заслушвал в омайните му  песни, птиците притихвали по клоните на дърветата, а животните и зверовете се укротявали. Когато Бакханте разкъсал певецът и хвърлил тялото в реката, всяка капка кръв се превърнала в красиво планинско цвете. Наблизо е не по–малко магнетичното и предизвикващо удивление Буйновско ждрело, разкошните скални каскади на места почти се допират.

Мнения и полезни съвети (2)

Гласували (3)    Оценка:

Sonq Dimitrova, 17.04.2012

Ve4e bqh tam i iskam da vi kaja 4e pak bih oti6la . tam e edna vse -o6te devstvena priroda , golqma krasota .A v selo Buinovo moje da otsednete v hotel Orlec , tam 6te vi posre6nat lubezno i 6te vi predlojat Rodopski qstiq kudeto nikude drugade nqma da opitate . 6te ostanete o4arovani :)))

Иво, 18.04.2012

Хората в Родипите са наистина много топли и гостоприемни, а природата им е уникална!

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена59 хотели
Ахтопол117 хотели
Балчик93 хотели
Бургас225 хотели
Бяла, Варна54 хотели
Варна318 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен227 хотели
Кранево70 хотели
Лозенец155 хотели
Несебър246 хотели
Обзор115 хотели
Поморие457 хотели
Приморско385 хотели
Равда192 хотели
Сарафово65 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец79 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол530 хотели
Царево212 хотели
Черноморец201 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане