Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Устието на река Велека - Синеморец

автор: ROOMS.bg , на 973 метра от Синеморец.    , Адрес: Синеморец, Синеморец, GPS координати: N 42.0694377    E 27.9688310
Устието на река Велека - Синеморец, Снимка
Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 1Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 2Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 3Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 4

  Извиращата от Турция , река Велека  пресича границата ни и се влива в Черно море близо до село Синеморец. Карстов  извор в турската страна на планина Странджа дава началото и, само 24 км. от дължината и е на турска територия, останалите 123 км. текат по българските земи и след един голям завой образуват вълшебно райско кътче на мястото, където достига до морето и потъва в неговите развълнувани води. По пътя и,  дълбочината и ширината непрекъснато се променят, при устието ширината и достига 50м., а дълбочината 7-8м.

   В реката живеят над 30 вида сладководна  риба, между тях са защитени видове като змиорки, див шаран, сред свежата зелена растителност има редки образци на водни лилии и блатно кокиче, по бреговете расте елша, бамбук. Устието, известно още като Северния плаж се намира в защитената територия на живописният  Природен парк „Странджа”, след с.Синеморец започва друга уникална защитена зона  – резервата Силистар. Пътя  към устието ни отвежда до стръмните скали над него, на място обособено като паркинг, пред нас се открива великолепна гледка към необятната морска шир и девствената природа, откроява се със  златист блясък дългата пясъчната ивица с малко едър, но невероятно чист пясък, от едната и страна е реката, а от другата морето я обгръща с нежната пяна на морските вълни. Това е спокойно и тихо място предразполагащо към романтика и пълноценна почивка, предпочита се от много рибари, не само за туристите, но и за много местни жители е любимо място за пикник, отдих сред красивата природа, галещите лъчи на слънцето и прохладата на морето. Не по-малко е очарованието вечер, ако ви привличат вечерите под откритото  звездно небе, можете да си опънете палатка, да се насладите на тихото шумене на вълните, нежните отблясъци във водата от звездното небе и романтиката на нощното къпане.

   Устието можете да разгледате и от борда на лодка, тъй като се предлагат разходки по реката. Горската растителност достига до самия бряг, водата е изваяла по скалите причудливи форми. За привържениците на пешеходния туризъм, има изграден екомаршрут започващ на един километър от устието, от местността „Церът”, дължината на маршрута е 10 км. обхожда се за около три часа и завършва в село Бродилово, известно със съхранените в автентичния им вид обичаи и традиции характерни за Странджа планина, маршрутът е подходящ и за конен преход и колоезда. На 15 км. е най-южната точка устието на река Резовска, което определя държавната ни граница с Турция. Ще попълните албума си с уникални снимки, ще преживеете незабравими мигове, ще се уверите за пореден път в очарованието и магията на българската природа и родното Черноморие.

Мнения и полезни съвети (4)

Гласували (1)    Оценка:

Красимира Стефанова, 15.09.2014

Устието на р.Велека е в плановете ми за този месец и особено плажа Силистар.Слушала съм много за тамошните красоти,за чистия пясък и изумрудените води на морето.Смятам да го посетя до дни и ще напиша мнение.

Димитър Тодоров, 14.01.2016

Много странно в "Обекти за настаняванe" изреждате всички околни близки и далечни селища, без най-близкото градче ? Ако може отговорете на въпроса защо ?

Администратор, 25.01.2016

Много странно в "Обекти за настаняванe" изреждате всички околни близки и далечни селища, без най-близкото градче ? Ако може отговорете на въпроса защо ?
Благодарим Ви, че ни показахте грешката! В следствие на автоматично изчисление програмата не е посочила Ахтопол, като близка дестинация. Много скоро ще бъде в списъка с близки места за нощувка.

ivan, 18.02.2016

morski briz i edelvais sa stancii na edin kaput ot vetrindol

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност
VIP OFERTA Na more i planina

Дестинации в България

Албена74 хотели
Ахтопол122 хотели
Балчик120 хотели
Бургас251 хотели
Бяла, Варна56 хотели
Варна368 хотели
Велика21 хотели
Каварна44 хотели
Китен227 хотели
Кранево65 хотели
Лозенец156 хотели
Несебър270 хотели
Обзор120 хотели
Поморие515 хотели
Приморско409 хотели
Равда207 хотели
Сарафово66 хотели
Свети Влас210 хотели
Синеморец76 хотели
Слънчев Бряг546 хотели
Созопол533 хотели
Царево217 хотели
Черноморец215 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане