Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Устието на река Велека - Синеморец

автор: ROOMS.bg , на 973 метра от Синеморец.    , Адрес: Синеморец, Синеморец, GPS координати: N 42.0694377    E 27.9688310
Устието на река Велека - Синеморец, Снимка
Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 1Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 2Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 3Устието на река Велека - Синеморец, Снимка 4

  Извиращата от Турция , река Велека  пресича границата ни и се влива в Черно море близо до село Синеморец. Карстов  извор в турската страна на планина Странджа дава началото и, само 24 км. от дължината и е на турска територия, останалите 123 км. текат по българските земи и след един голям завой образуват вълшебно райско кътче на мястото, където достига до морето и потъва в неговите развълнувани води. По пътя и,  дълбочината и ширината непрекъснато се променят, при устието ширината и достига 50м., а дълбочината 7-8м.

   В реката живеят над 30 вида сладководна  риба, между тях са защитени видове като змиорки, див шаран, сред свежата зелена растителност има редки образци на водни лилии и блатно кокиче, по бреговете расте елша, бамбук. Устието, известно още като Северния плаж се намира в защитената територия на живописният  Природен парк „Странджа”, след с.Синеморец започва друга уникална защитена зона  – резервата Силистар. Пътя  към устието ни отвежда до стръмните скали над него, на място обособено като паркинг, пред нас се открива великолепна гледка към необятната морска шир и девствената природа, откроява се със  златист блясък дългата пясъчната ивица с малко едър, но невероятно чист пясък, от едната и страна е реката, а от другата морето я обгръща с нежната пяна на морските вълни. Това е спокойно и тихо място предразполагащо към романтика и пълноценна почивка, предпочита се от много рибари, не само за туристите, но и за много местни жители е любимо място за пикник, отдих сред красивата природа, галещите лъчи на слънцето и прохладата на морето. Не по-малко е очарованието вечер, ако ви привличат вечерите под откритото  звездно небе, можете да си опънете палатка, да се насладите на тихото шумене на вълните, нежните отблясъци във водата от звездното небе и романтиката на нощното къпане.

   Устието можете да разгледате и от борда на лодка, тъй като се предлагат разходки по реката. Горската растителност достига до самия бряг, водата е изваяла по скалите причудливи форми. За привържениците на пешеходния туризъм, има изграден екомаршрут започващ на един километър от устието, от местността „Церът”, дължината на маршрута е 10 км. обхожда се за около три часа и завършва в село Бродилово, известно със съхранените в автентичния им вид обичаи и традиции характерни за Странджа планина, маршрутът е подходящ и за конен преход и колоезда. На 15 км. е най-южната точка устието на река Резовска, което определя държавната ни граница с Турция. Ще попълните албума си с уникални снимки, ще преживеете незабравими мигове, ще се уверите за пореден път в очарованието и магията на българската природа и родното Черноморие.

Мнения и полезни съвети (4)

Гласували (1)    Оценка:

Красимира Стефанова, 15.09.2014

Устието на р.Велека е в плановете ми за този месец и особено плажа Силистар.Слушала съм много за тамошните красоти,за чистия пясък и изумрудените води на морето.Смятам да го посетя до дни и ще напиша мнение.

Димитър Тодоров, 14.01.2016

Много странно в "Обекти за настаняванe" изреждате всички околни близки и далечни селища, без най-близкото градче ? Ако може отговорете на въпроса защо ?

Администратор, 25.01.2016

Много странно в "Обекти за настаняванe" изреждате всички околни близки и далечни селища, без най-близкото градче ? Ако може отговорете на въпроса защо ?
Благодарим Ви, че ни показахте грешката! В следствие на автоматично изчисление програмата не е посочила Ахтопол, като близка дестинация. Много скоро ще бъде в списъка с близки места за нощувка.

ivan, 18.02.2016

morski briz i edelvais sa stancii na edin kaput ot vetrindol

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
VIP OFERTA - Velingrad
Добавете забележителност
VIP OFERTA Na more
затвори картата
зареждане