Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Златоград – Етнографски ареален комплекс

автор: ROOMS.bg , на 2 km от Златоград.    , Адрес: Златоград, ул. Стефан Стамболов, GPS координати: N 41.3797711    E 25.0943183
Златоград – Етнографски ареален комплекс, Снимка
Златоград – Етнографски ареален комплекс, Снимка 1Златоград – Етнографски ареален комплекс, Снимка 2Златоград – Етнографски ареален комплекс, Снимка 3Златоград – Етнографски ареален комплекс, Снимка 4

 Златоград е разположен по течението на две реки - Голяма и Малка, които се събират и се появява река Връбница. През турското робство се нарича Даръ-дере, което означава „врата на водата, на изобилието”, града е с древна история, при археологически разкопки и помощта на  исторически документи научаваме,че тук са живели траките, а по-късно славяни и прабългари, разкрити са средновековни некрополи  от ранната християнска епоха, останки от църкви, мостове.

Името Златоград града получава след освобождението си от турско робство, наречен е така заради изобилието на олово-цинкова руда, добива на тютюн, богатството от кристалната  планинска вода и горещите минерални извори. Града е голямо културно средище, носещо духа на възраждането, запазени са много църкви и манастири, пазили живи българското съзнание и книжовност. Тук се намира първото отворено килийно училище в Родопите, тук съществува единствения писмен паметник датиращ от 1852 година „Златоградски писмовник”- безценен уникат от родопското минало, най-старата църква в този край „Успение Богородично”построена 1834г. Постройките в града изпъкват със снежно белия си цвят, старинна архитектура, неизменните кладенци в двора, приземните етажи са отредени за търговска дейност, някои от къщите може да се наемат от туристи.

Можем да разгледаме разположената в една от къщите сбирка на съобщенията, отличава се и Стояновата къща, в чийто двор е разположено килийното училище. Етнографския музей изчерпателно и с голям брой атрактивни експонати ни въвежда във вековната история и самобитния колоритен свят на местното население. Изключителен интерес предизвиква Етнографския  ареален резерват, който придава на града характерния облик и възрожденски стил, регистрирани са над сто архитектурни паметници, запазени са най-старите традиции в народния бит и култура. Известна  особеност за комплекса е, че е частна собственост, изграден през 2001година,  изцяло със средства на  частната фирма на инж.Александър Митушев, който е получил съдействие от общината в гр.Златоград, сходен е с етнографския комплекс     ” Етъра” край Габрово, този, освен че и до днес се издържа от лични средства се намира в центъра на града, едно вълшебно кътче, което ни връща назад във времето.Тук много добре е било развито занаятчийството, голямото майсторство и способности на занаятчиите са пресъздадени в хармонично подредените обекти, които приковават погледите на посетителите и времето не достига да се запознаем и възхитим на всичко което ни се иска. Във всеки дюкян ще ни посрещне приветлив майстор, готов да ни запознае с особеностите на занаята, всички работилници са действащи и може да си купим автентични,  ръчно изработени предмети или да поръчаме даден продукт, да изберем интересен оригинален подарък за любим човек, дори може сами да се опитаме да го изработим.

Показани са в детайли грънчарството, резбарството, гайтанджийството, ножарството, златарството, тъкачеството…В нестандартни  кафенета може да изпием  по едно ароматно кафе, варено на пясък, да се насладим на неповторимите родопски ястия и български фолклор, да потърсим спокойно и уютно убежище в очарователните местни хотели и къщи за гости. Печатите се съхраняват в етнографския музей и Воденицата- живописна туристическа атракция, композицията включва три традиционни обекта -валявица, тепавица, воденица-караджейка.

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена56 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик96 хотели
Бургас229 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна310 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец165 хотели
Несебър247 хотели
Обзор114 хотели
Поморие458 хотели
Приморско393 хотели
Равда199 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас181 хотели
Синеморец82 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол528 хотели
Царево218 хотели
Черноморец204 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане