Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора"

автор: ROOMS.bg , на 4.3 km от Стара Загора.    , GPS координати: N 42.4332961    E 25.6542501
Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", Снимка
Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", Снимка 1Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", Снимка 2Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", Снимка 3Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора", Снимка 4

   Стара Загора е град с древна история, ботата културна изява и  добре развит икономически, разположен в Южна България и е шестия по големина град в страната. Бил е много важен и за Османската империя  заради стратегическото място което заема, още тогава е бил силен икономически и културен  център, а заради средновековната му история получава името Ески Загра –Стара Загора. За града се водят жестоки битки, след падането му в ръцете на турците  през 1877г. е сринат и опожарен до основи, а към населението е проявена голяма жестокост.

   При възстановяването на града е разработен, специален градоустройствен план, който не се среща в България до тази момент – правоъгълна шахматна планировка. На 5 октомври е положено началото на изграждане на модерния план и тази дата става  празник на града. Редица  видни възрожденски дейци, са излезнали от този забележителен град. Стара Загора ще ви заинтригува  с многото  достойнства, ценни паметници и живописни паркове.

  Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е построен в памет на опълченците дали живота си за освобождението на града  в битката на 31юли 1877г. Открит е през 1977г. на 31 юли по случай честването на стогодишнината  от героичните сражения. Комплекса е изграден в местност Чадър могила, част от която е парка Българско опълчение, заема 1400 дка. Намира се в източната част на града.

    Мемориала  е разположен на мястото където е бил щабът на генерала и е давал своите заповеди опитвайки се да защити града, впечатляващия комплекс  включва високия 50 метра паметник на Самарското знаме, виждащ се от всяка точка на града с въздушно очертание на кръст и оригинална керамична мозайка със златно покритие, композиции от скулптури на опълченци, и костница с останките на загиналите войници. Към него водят  около сто стъпала, след като изкачим и последното се озоваваме пред шестима войници застанали на вечна стража пред Костницата, до тях е руския офицер, като символ на почит и благодарност към руските войници борили се  рамо до рамо с опълченците в Руско–турската освободителна война,  в тяхна памет гори вечния огън запален в конструкция от щикове. Знамето е ушито от монахини от руския град Самара, откъдето носи името си и е подарено на българските опълченци, паметника е известен и като Самарското знаме, спасено от плен с цената на живота  на български опълченец.

  В направата на внушителния Монумент са използвани бетон и метал вложени са оригинални решения и цветна украса от порцелан и златен смалт, негови създатели са скулптурите  Божидар Козарев и Крум Дамянов. От височината на парка се разкрива величествена гледка, към целия град и околността, красивата природа, чистия въздух, свежия дъх на бор привлича не само туристите, но е и любимо място за разходка  на местното население, парка е добре подържан, има пейки на които до си отдъхнете и се насладите на разкошните  дървета посадени от политици .

  Тук съществува традиция според, която известни политици засаждат в парка дръвчета. Мемориалния комплекс е един от обектите на Регионалния исторически музей, ако желаете печат ще го получите именно там. Включен е и в списъка на Стоте национални исторически обекта на България. 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (1)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол115 хотели
Балчик97 хотели
Бургас224 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен229 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец162 хотели
Несебър240 хотели
Обзор114 хотели
Поморие449 хотели
Приморско392 хотели
Равда199 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас179 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг512 хотели
Созопол525 хотели
Царево214 хотели
Черноморец197 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане