Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Етнографски музей – Елхово

автор: ROOMS.bg , на 854 метра от Елхово.    , Адрес: Елхово, ул. Шипка 4 , GPS координати: N 42.1749296    E 26.5739053
Етнографски музей – Елхово, Снимка
Етнографски музей – Елхово, Снимка 1Етнографски музей – Елхово, Снимка 2Етнографски музей – Елхово, Снимка 3Етнографски музей – Елхово, Снимка 4

    По поречието на Долна Тунджа в тих граничен район е разположен град Елхово, възникнало още по времето на траките, носило тогава името Орудица от 1925г получава днешното си име. В този край  българското население е съхранило много самобитни  традиции и обичаи. Запазен е красивият и чист вид на райското кътче. Музея е открит през 1958 година със представяне на музейна сбирка с етнографски характер. През 1966 година е учреден  като етнографски музей. Местоположението му е в две двуетажни постройки в централната част на град Елхово, построени  през 1933 година и обединени в едно цяло през шестдесетте години.

  Сградата е претърпяла преустройство и архитектурно оформление съобразено с нужните критерии за създаването на музей. В него  се съхраняват около 22 000 експоната, а 13 800 от тях съставляват основната част от колекциите изложени пред посетителите на музея. Експонатите са разпределени в различни отдели: - “Земеделие и животновъдство”, “Жилище и жилищна уредба” , “Транспорт, лов, риболов”, “Облекло и накити”, “Тъкани и шевици”, “Традиционни занаяти”, “Художествено народно творчество”. Музея разполага с документален фотоархив събрал над 8000 снимки и документи, свързани с историята на този край в периода от Освобождението до днес. Тук могат да бъдат видени и експонати впечатляващи със своята фина изработка, майсторство и оригинален вид, особено голяма художествена и научна стойност имат сбирките в областта на „Облекло и накити” и „Тъкани и шевици”. Освен предмети изработени от местното население от Странджанско-Сакарския край, са изложени и колекции от българските преселници от Одринска и Беломорска Тракия. Днешната уникална експозиция е открита на 3 април 1971г. разположена е в четири зали на 244 кв.м. площ. Първо посетителите се запознават с историята на града, от края на 19  век разгледани са редица занаяти-медникарство, терзийство и поминъка на населението, като лозарство, животновъдство, лов и риболов, тютюнопроизводство. Втората зала е отредена за жилищата и жилищната подредба.

  Следва залата с живописната оригинална изложба на автентични празнични и всекидневни облекла от югоизточния край, традиционни мъжки и дамски костюми, както и интересните облекла на български заселници. В четвъртата зала са показани някои празници и обичаи – лазаруване, коледуване , кукерски игри, сватба с характерния за тях реквизит, обреден персонаж, многоброен снимков материал и ценни предмети специфични за съответната епоха. Експозицията завършва с прелестни образци на иконописното  изкуство, изящни дърворезби, от 19 век. Голяма част от предметите са били показвани в наши и международни изложби. Музея притежава богата библиотека разполагаща с над 3 050 тома специализирана литература и около 1600 специализирани списания, достъпни до голям брой посетители, учители, студенти. Той разполага още с голяма изложбена зала, заемаща площ около 130 кв.м. изпълвана с различни тематични изложби, организират се викторини, пленери, презентации, показват се видеофилми където се проследяват редица празници и обичаи. Там се  показва част от фонда на археологическите находки съхраняващ се в музея- оръжия, крепостни съоръжения, епиграфски паметници, накити , керамика, религиозни култови предмети, нумизматика. Ежегодно Етнографския музей се радва на голям брой посетители, впечатлени от архитектурния му вид и богатото съдържание на разнообразни експонати с голяма историческа стойност.

  В последните години музея подпомага българо-германският “Изследователски проект Драма” с подкрепата на Саарландски университет – Саарбрюкен, Германия, Софийски университет “Св.Климент Охридски”, Община Тунджа-Ямбол, Исторически музей-Ямбол. Четирима музейни експерти се грижат за експонатите и гостите на музея . Етнографския специализиран музей в град Елхово заема почетният номер 100 сред Стоте национални туристически обекта в България и е награден с орден „Кирил и Методи”.

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена55 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик98 хотели
Бургас226 хотели
Бяла, Варна52 хотели
Варна305 хотели
Велика18 хотели
Каварна43 хотели
Китен230 хотели
Кранево77 хотели
Лозенец162 хотели
Несебър243 хотели
Обзор114 хотели
Поморие449 хотели
Приморско392 хотели
Равда200 хотели
Сарафово62 хотели
Свети Влас178 хотели
Синеморец81 хотели
Слънчев Бряг513 хотели
Созопол526 хотели
Царево212 хотели
Черноморец198 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане