Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Перперикон

автор: ROOMS.bg ..., на 3.4 km от Горна крепост.    , Адрес: Горна крепост, На 15 км. от Кърджали
Перперикон, Снимка
Перперикон, Снимка 1Перперикон, Снимка 2Перперикон, Снимка 3Перперикон, Снимка 4

 В средните и източни Родопи могат да се видят много исторически паметници от различни епохи .Редица исторически данни навеждат на мисълта, че храма на тракийския бог Дионисий е накъде там.По –точно между монументалните скали на  Перперикон.На това свещено място са се извършвали  ритуали и предсказания със световно значение .Според легендата именно тук е предсказано с помощта на винено-огнен ритуал,че Александър Велики ще завладее света. По тези земи е живяло свободолюбивото тракийско племе на бесите, предполага се, че Никита Ремисиански ги  е покръстил в християнската вяра и им е дал тракийската азбука създадена от него. Вярва се, че са  намерении частици от Светия  кръст в открит бронзов кръст-реликварий през 2002г в разкопките. През 18 век в този край започва да се заселва турско население и навлиза мюсюлманството.Перперикон е известен още като  Хиперперакион. Той се намира на 15 км.североизточно от гр.Кърджали. Разположен е върху 12 кв.км.площ на скален връх с височина 470м.В подножието му се намира с.Горна крепост, а край него се вие Пернеришката река вливаща се в язовир „Студен кладенец”. Перперикон е археологически комплекс, в който ще видим добре запазени останки от антична средновековна  крепост.

Част е от стоте национални туристически обекти.Състои се от четири основоопределящи части.Могъща крепостна стена обгражда величествения комплекс. Акропола е разположен на най-високата част, изграден е от огромни каменни блокове. Двореца е изсечен  в скалите и е с площ 10 000кв.м.Обособени са северно и южно предградия от останки на жилищни сгради  и храмове,между тях има оформени улички.В сградите е вложено невероятно майсторство,стените са много гладки, и не  е използван никакъв метал. Впечатлява и изградената водопроводна канализация от глинени тръби и издълбаните две водохранилища.

Перперикон се свързва с изсичането на златните монети перпера  и добиването на злато в околността. Разцвета на древния град е през римската епоха.Старинното тракийско селище все още е обект предимно за археолози, разкопките започнали  през1979г. продължават и днес.Голям принос за разработването на обекта има проф.Овчаров. При разкопките са намерени много керамични съдове,монети и други старинни предмети разкриващи ни своите тайни. Туристите остават подвластни  на магията на свещения град останал от хилядолетия  като свидетелство за богатата култура и обичаи на траките.В околността до с.Ненково се намира „Храмът – утроба „ -на 20 км.от гр.Кърджали.Той е удивително сътворение на природата.В гр.Кърджали може да посетите музеят ,ще видите уникални експонати –археологически,природни,исторически-/безценни икони, дърворезби/.

 

Мнения и полезни съвети (1)

Гласували (0)    Оценка:

shenol sadula, 15.05.2012

perperikon e na 15 kilometra prewz stremtsi i 18 prez 4iflik no naistina e yako

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност
затвори картата
зареждане