Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Перперикон

автор: ROOMS.bg ..., на 3.4 km от Горна крепост.    , Адрес: Горна крепост, На 15 км. от Кърджали
Перперикон, Снимка
Перперикон, Снимка 1Перперикон, Снимка 2Перперикон, Снимка 3Перперикон, Снимка 4

 В средните и източни Родопи могат да се видят много исторически паметници от различни епохи .Редица исторически данни навеждат на мисълта, че храма на тракийския бог Дионисий е накъде там.По –точно между монументалните скали на  Перперикон.На това свещено място са се извършвали  ритуали и предсказания със световно значение .Според легендата именно тук е предсказано с помощта на винено-огнен ритуал,че Александър Велики ще завладее света. По тези земи е живяло свободолюбивото тракийско племе на бесите, предполага се, че Никита Ремисиански ги  е покръстил в християнската вяра и им е дал тракийската азбука създадена от него. Вярва се, че са  намерении частици от Светия  кръст в открит бронзов кръст-реликварий през 2002г в разкопките. През 18 век в този край започва да се заселва турско население и навлиза мюсюлманството.Перперикон е известен още като  Хиперперакион. Той се намира на 15 км.североизточно от гр.Кърджали. Разположен е върху 12 кв.км.площ на скален връх с височина 470м.В подножието му се намира с.Горна крепост, а край него се вие Пернеришката река вливаща се в язовир „Студен кладенец”. Перперикон е археологически комплекс, в който ще видим добре запазени останки от антична средновековна  крепост.

Част е от стоте национални туристически обекти.Състои се от четири основоопределящи части.Могъща крепостна стена обгражда величествения комплекс. Акропола е разположен на най-високата част, изграден е от огромни каменни блокове. Двореца е изсечен  в скалите и е с площ 10 000кв.м.Обособени са северно и южно предградия от останки на жилищни сгради  и храмове,между тях има оформени улички.В сградите е вложено невероятно майсторство,стените са много гладки, и не  е използван никакъв метал. Впечатлява и изградената водопроводна канализация от глинени тръби и издълбаните две водохранилища.

Перперикон се свързва с изсичането на златните монети перпера  и добиването на злато в околността. Разцвета на древния град е през римската епоха.Старинното тракийско селище все още е обект предимно за археолози, разкопките започнали  през1979г. продължават и днес.Голям принос за разработването на обекта има проф.Овчаров. При разкопките са намерени много керамични съдове,монети и други старинни предмети разкриващи ни своите тайни. Туристите остават подвластни  на магията на свещения град останал от хилядолетия  като свидетелство за богатата култура и обичаи на траките.В околността до с.Ненково се намира „Храмът – утроба „ -на 20 км.от гр.Кърджали.Той е удивително сътворение на природата.В гр.Кърджали може да посетите музеят ,ще видите уникални експонати –археологически,природни,исторически-/безценни икони, дърворезби/.

 

Мнения и полезни съвети (1)

Гласували (0)    Оценка:

shenol sadula, 15.05.2012

perperikon e na 15 kilometra prewz stremtsi i 18 prez 4iflik no naistina e yako

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена56 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик96 хотели
Бургас229 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна310 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец165 хотели
Несебър249 хотели
Обзор114 хотели
Поморие458 хотели
Приморско393 хотели
Равда199 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас181 хотели
Синеморец82 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол528 хотели
Царево218 хотели
Черноморец204 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане