Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Архитектурно-исторически разцвет „Царевец

автор: ROOMS.bg , на 1.4 km от Къпиново.    , GPS координати: N 43.0837836    E 25.6520462
Архитектурно-исторически разцвет „Царевец, Снимка
Архитектурно-исторически разцвет „Царевец, Снимка 1Архитектурно-исторически разцвет „Царевец, Снимка 2Архитектурно-исторически разцвет „Царевец, Снимка 3

 Велико Търново е старинен град изиграл огромна роля в българската история . Възникнал през Средновековието, процъфтява през вековете и по време на Второто българско царство /1187г.-1393г./, става столица на страната. Провъзгласена е за такава по време на царуването на Асен и Петър и те я превръщат в непревземаема крепост.Хилядолетния  град е разположен на три хълма Царевец, Трапезица и Света Гора.На най- стратегическо място и  добре укрепен се оказва хълма Царевец и крепостта построена там се превръща в най- важната за царството. До нас са достигнала данни, че тук  са живели хора още  4200г. пр.Христа .С годините селището се е разраствало и сменяло  обитателите си . През 9 век вече старобългарско процъфтява, а през12  век се изгражда крепостта,  чиито останки виждаме днес.

Чешкия учен Карел Шкорпил е направил, първите археологически разкопки  през 1886г, но  са частични и с прекъсване поради липса на средства  . По задълбочени проучвания се правят след 1946г.,  въз основа  на  които  могат да се направят по точни изводи  и заключения относно начина на живот  на населението, духовната  им култура,  да придобием  представа за използваните материали,и архитектурата .Установено е, че строителството на крепостната стена е преминало през три етапа, които непрекъснато са я преобразявали. Хълмът е бил обгърнат от внушителна крепостна стена дълга 2 м.и широка 2.60м. Непревземаемата  крепост има три входа, портите били отбранявани от кули. Оцеляла е само  Балдуиновата, получила името си поради факта че там е държан императора. Към първата, главна  порта  имало дървен подвижен мост, втората е малката порта / Асеновата /,а третата е Френкхисарската порта .

Дворцовия комплекс е разположен в централната част на площ 4872 кв.м.и е изграден от композиция постройки обградени от вътрешна каменна стена, над нея се извисяват две бойни кули, до тях може да се влезе от северния  или южния вход.В западната част се намира тронната зала и приемните на двореца. Покрай източната стена били разположени жилищните и работните помещения. Дворцовата църква „Свети Петка”може да видим  в източната част на вътрешния двор. Средновековния добре укрепен  царски  дворец е строен на няколко етапа и е съхранил българската култура през вековете. Опожарен е през 1393г. при падането на Търновград под турско робство. По време на разкопките са намерени уникални златни, каменни предмети, гравюри и керамични съдове, които свидетелстват за майсторството на занаятчиите.Българската патриаршия е втория самостоятелен ансамбъл заемащ площ 3000 кв.м.Той е крепост с  уникална форма на неправилен многоъгълник, ограден с крепостни стени и кули. Църквата „Свето Възнесение Господне” заема централно място, строена е на два етапа  и е била с  богата  украса  отвътре и забележителна архитектура . В патриаршията също има останки от  жилищни и стопански помещения. Днес Храм-паметника е възстановен по данни от археологически проучвания. Царевец със своята величествена красота е притегателна сила за туристи от всички краища на света.

Мнения и полезни съвети (1)

Гласували (2)    Оценка:

Мимси, 27.02.2012

На 3-ти март в 20 часа гражданите и гостите на В. Търново ще имат възможността безплатно да станат свидетели на спектакъла "Звук и светлина".

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена56 хотели
Ахтопол118 хотели
Балчик96 хотели
Бургас229 хотели
Бяла, Варна53 хотели
Варна310 хотели
Велика20 хотели
Каварна44 хотели
Китен228 хотели
Кранево76 хотели
Лозенец165 хотели
Несебър249 хотели
Обзор114 хотели
Поморие458 хотели
Приморско393 хотели
Равда199 хотели
Сарафово63 хотели
Свети Влас181 хотели
Синеморец82 хотели
Слънчев Бряг524 хотели
Созопол528 хотели
Царево218 хотели
Черноморец204 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане