Rooms.bg  > Забележителности в България  > 

Национална художествена галерия - София

автор: Любослава И., на 211 метра от София.    , Адрес: София, пл. "Княз Александър I" №1, GPS координати: N 42.6960626    E 23.3267211
Национална художествена галерия - София, Снимка
Национална художествена галерия - София, Снимка 1Национална художествена галерия - София, Снимка 2Национална художествена галерия - София, Снимка 3Национална художествена галерия - София, Снимка 4

 „Национална художествена галерия” е популярното наименование на Националния  музей за българско изобразително изкуство. Музеят е самостоятелна държавна културна институция, създадена с решение на Министерски съвет през 1948 г. и днес разполага с повече от 50 000 образци. До 1948 г. художествените произведения са събирани към Старовековния отдел на пъривя български музей - Народният музей, създаден през 1892 г. и узаконен със специален указ на княз Фердинанд от 1893 г. Освен Старовековен отдел, музеят е имал Нумизматичен и Етнографски отдел, като поради разрастването на последния, той е отделен в самостоятелен културен институт още през 1906 г. 

В Националния  музей за българско изобразително изкуство има оформени няколко постоянни експозиции, които разкриват развитието на българското визуално изкуство. В основната експозиция живопис са изложени около 150 платна, които представят образци от времето на Възраждането до втората половина на 20 век. Постоянната скулптурна експозиция е разположена на третия етаж на галерията. Поради липса на средства за откупуване на нови платна, образци от периода на 90-те години на миналия век почти липсват. 

От 1953 г. музеят се помещава в сградата на бившия княжевски дворец в центъра на столицата. Историята на сградата и нейната архитектура са много интересни, през 1978 г. тя е обявена за паметник на културата. На мястото, където след Освобождението е вдигнат двореца, преди това е имало турски конак, в чиито подземия е бил осъден Васил Левски. Конакът е почти изцяло разрушен от архитект Виктор Румпелмайер, който е бил натоварен от княз Александър І Батенберг със задачата за построяване на царския дворец. Виенчанинът запазва само основите и част от основната фасада на конака и променя сградата до неузнаваемост. В новите оформени пространства той разполага кабинета на княза, приемната, личния му апартамент, „Знаменната зала” и др. В северозападния край на преустроената сграда бива пристроено цяло крило, на втория етаж на което са се помещавали тронна зала, зимна градина, няколко приемни и салони за балове. Дворцовите канцеларии са били разположение на първия етаж, както и стаите на дежурните офицери. Завършеният през 1882 г. царски дворец в София по нищо не е отстъпвал на френските дворци от епохата на Просвещението.  

По времето на управлението на следващият български владетел, княз Фердинанд І Сакс Кобург Готски, към двореца е пристроено триетажното североизточно крило. Неговото изпълнение е възложено на арх. Фридрих Груенангер. В това крило основно място заемат покоите на княжеската фамилия, библиотека, салони за обучения, зали за игра и забавление, трапезария, приемна, две зимни градини. На третия етаж и в мансардните помещения са се помещавали стаите на пероснала, апартаментите за гостите на двореца и няколко офиса, а към старото крило са обособени два параклиса – католически и православен.


Националният  музей за българско изобразително изкуство има няколко филиала, сред които със своята международна известност и популярност се откроява Криптата на катедралния храм „Св. Александър Невски”.

 

Мнения и полезни съвети (0)

Гласували (0)    Оценка:

Споделете Вашето мнение или съвет

   

  
Добавете забележителност

Дестинации в България

Албена73 хотели
Ахтопол122 хотели
Балчик119 хотели
Бургас245 хотели
Бяла, Варна56 хотели
Варна376 хотели
Велика21 хотели
Каварна44 хотели
Китен227 хотели
Кранево66 хотели
Лозенец155 хотели
Несебър272 хотели
Обзор120 хотели
Поморие510 хотели
Приморско409 хотели
Равда208 хотели
Сарафово66 хотели
Свети Влас208 хотели
Синеморец77 хотели
Слънчев Бряг541 хотели
Созопол528 хотели
Царево216 хотели
Черноморец215 хотели
всички >
дестинации
затвори картата
зареждане